Elkezdődött minden idők leghosszabb német vasutassztrájkja

Szerdától hat napra megbénítja Németország vasúti közlekedését a mozdonyvezetők akciója, ez a MÁV nemzetközi járatait is keményen érinti.

A német gazdaságnak – az EU legnagyobb gazdaságának – naponta 100 millió eurós kárt okozó munkabeszüntetés szerda hajnalban kezdődött és jövő hétfőig tart. Várhatóan országszerte megbénul a vasúti közlekedés. A járatok több mint 90 százaléka kiesik.

A leállás főleg az úthálózatra tereli át a forgalmat, így a német autópályákon sok helyütt fennakadásokra, torlódásokra kell számítani a következő napokban. Meredeken emelkedő keresletről számoltak be az autókölcsönző cégek, a busz- és a légitársaságok – számol be a tagesschau.de német hírportál.

Az akcióval a mozdonyvezetők a munkaidő fizetéskiesés nélküli csökkentését akarják elérni, heti 38 óráról 35 órára. Szakszervezetük (GDL) már ötödször bénítja meg a közlekedést, és utasítja el a Deutsche Bahn (DB) állami vasútársaság ajánlatát.

A MÁV nemzetközi járatit is érinti a sztrájk, a magyar vasúttársaság arra kéri a Németország felé utazók, tájékozódjanak a lehetőségekről.

A német mozdonyvezetők akciójáról bővebben itt olvashat.

Forrás:https://www.economx.hu/kulfold/nemet-vasutassztrajk-mozdonyvezetok-kozlekedes-mav.783974.html

Részvény: