Elkezdett zuhanni az ingatlanok ára Budapest északi vonzáskörzetében

A fővárosi agglomeráció legolcsóbb része lett Budapest északi vonzáskörzete, de a visszaesés ellenére jóval meghaladják az árak a járvány előtti szintet.

A Duna House adatai szerint 2020-ban az átlagos négyzetméterár 380 ezer forint volt Budapest északi vonzáskörzetében, 2022-ben viszont már 545 ezerre emelkedett. Idén mérséklődött, 481 ezerre.

A közlemény szerint megtelt a főváros déli vonzáskörzete, főként Gödre, Fótra és Vácra összpontosítanak a vevők. Sokan befektetési célokból vásárolnának továbbra is ingatlant, azonban azoknak az aránya is jelentős, akik nagyobb otthonba költöznének. Az adásvételre átlagosan 44,4 millió forintot szánnak a vásárlók.

Duna House szerint a 2024-ben életbe lépő csok plusz és az megváltozott otthonteremtési támogatások 2024-ben élénkíthetik a Budapesthez közeli települések ingatlanpiacát. Fót megőrizheti népszerűségét a viszonylag kedvező árak miatt, itt a kínálat önmagában újabb vásárlókat vonzhat a következő időszakban – írja az MTI.

Apránként behozza lemaradását az ingatlanpiac

A Duna House szerint az októberre becsült 7 853 tranzakció közel azonos szintet mutat a szeptemberi adattal, mindössze 3 százalékos volt a különbség, az előző év októberéhez képest pedig már csak 6 százalékos elmaradást mutat az adásvételek száma a tavalyi alacsonyabb bázisnak is köszönhetően.

Forrás:https://www.economx.hu/ingatlan/duna-house-budapest-agglomeracio-ingatlanpiac-csok-plusz-otthonteremtes.780474.html

Részvény: