Elhalasztották a bizottsági szavazást a svéd NATO-tagságról a török parlamentben

A török parlament külügyi bizottsága többórás vitát követően elhalasztotta a szavazást Svédország NATO-tagságról csütörtökön, 18 hónappal azután, hogy Stockholm benyújtotta hivatalos felvételi kérelmét az észak-atlanti katonai szövetségbe – írja az MTI.

A bizottság mindazonáltal további megbeszéléseket fog folytatni, és már a jövő héten újból napirendre tűzheti a törvényjavaslatot – tette hozzá Fuat Oktay bizottsági elnök a döntést bejelentve. A szavazás pontos időpontját azonban nem jelölte meg.

Kijelentette, hogy minden bizottsági tagot teljes mértékben meg kell győzni a svéd tagság jóváhagyásáról, és ez időbe telik. Lehetségesnek mondta, hogy meghívják az ankarai svéd nagykövetet is a bizottság ülésére a ratifikálás felgyorsítása érdekében.

Ankara a svéd csatlakozás jóváhagyásáért cserébe korábban közölte: határozottabb fellépést vár Stockholmtól a terrorizmus elleni harc területén, elvárja például a Törökország által terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) Svédországban élő tagjainak kiadását.

A parlamenti bizottság egyszerű többséggel fogadhatja el a törvényjavaslatot, de utána még a teljes plénum szavaz róla, és a török elnök ezt követően írja alá a jogszabályt.

A NATO-tagországok közül már csak Magyarország és Törökország nem ratifikálta a svéd csatlakozást.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/11/16/nato-svedorszag-tagsag-bizottsagi-szavazas-torok-parlament-halasztas/

Részvény: