Élethosszabbítást ígér a főváros

A budapestiek egészségének javítását szem előtt tartva újíthatnak meg utcákat a budapesti kerületek 24 milliárd forintból, a főváros szerint az utcamegújítás jót tenne a városban élőkkel.

Budapesten a várható élettartam 76,7 év, míg a szomszédos európai nagyvárosokban már 80 év fölött van. A budapestieknek meg kell adni ezt a plusz öt évet, ehhez pedig fel kell ismerni, hogy az utcák minősége és kialakítása alapvető hatással van egészségükre – hívta fel a figyelmet a Főpolgármesteri Hivatal, hozzátéve, hogy az Egészséges utcák elnevezésű programot egy uniós fejlesztési csomagból finanszírozzák. A programra előirányzott pénzre a kerületek nyújthatnak be pályázatot utcamegújítási projektekre, amelyek fejlesztik a gyalogos- és kerékpáros közlekedést, csillapítják a gépjárműforgalmat és akadálymentesítik a közterületeket – írták.

Fontos cél a zöldfelületek és a vízgazdálkodás fejlesztése, a vízmegtartás növelése és az ökológiai szempontok érvényesítése, illetve a befogadó, közösségi aktivitást ösztönző utcák kialakítása. A tájékoztatás szerint az egyes pályázatok 250 millió forinttól 2,5 milliárd forintig terjedő, vissza nem térítendő támogatást kaphatnak, a teljes keret 24,16 milliárd forint.

Az Egészséges utcák programot a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében a Területfejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága hirdette meg.

projekt az emberek egészségének és életminőségének javítását tűzi ki célul, ebből a szemszögből vizsgálja az utcák állapotát és fejleszthetőségét – áll a közleményben.

Budapesten egy civil szervezet, a Járókelő csapata kezdte el meghonosítani ezt a szemléletet, majd 2021-ben belekerült a főváros középtávú terveit összefoglaló Otthon Budapesten stratégiába – emlékeztetett a Főpolgármesteri Hivatal, amely szerint a fővárosi önkormányzat és cégei – a többi között a BKK és a Budapest Főváros Városépítési Tervező Kft. – az elmúlt években fontos szakmai munkát végeztek azért, hogy a budapestiek életminőségét, egészségét szem előtt tartó tervezési szemléletet meghonosítsák.

Ennek eredményeként Budapest jogosult a Healthy Streets (Egészséges utcák) márkanév használatára, és olyan szakemberekkel dolgozhat együtt, akik világszinten is kimagasló tudással rendelkeznek az életminőséget javító közterületekről.

Forrás:https://www.economx.hu/gazdasag/fovarosi-onkormanyzat-egeszseg-utcafejlesztes.786720.html

Részvény: