Egyszerűsített eljárásban, hosszabbított időre hívná be a kormány a vendégmunkásokat a Paks 2 és a Budapest-Belgrád vasútvonal projektre

Előbbinél túlnyomórészt orosz, utóbbinál szinte kizárólag kínai dolgozókról lehet szó, akik a családjuknak is kérhetnének tartózkodási engedélyt, szintén egyszerűsített eljárásban.

Egyszerűsítené a harmadik országból érkező munkavállalók alkalmazását a kormány a Paks 2 és a Budapest-Belgrád vasút kivitelezési munkáit végző cégek „speciális munkaerőigényének mielőbbi biztosíthatósága érdekében”, írja a Népszava egy, a parlament előtt fekvő törvénymódosító alapján. A lap szerint a javaslatot formailag a Vállalkozásfejlesztési Bizottság nyújtotta be a munkavédelmi törvényhez, de a parlamenti gyakorlat szerint az ilyenek mögött szinte minden esetben a kabinet van.

A módosító javaslat szerint a speciálisan a fent említett két projektre szóló, egyszerűsített eljárásban kiadott munkavállalási célú tartózkodási engedély öt évig lenne érvényes.

A bevándorlási törvény fő szabálya szerint az ilyen engedély a beruházás befejezéséig, de legfeljebb három évre szólhat. A javaslat szerint – ugyancsak egyszerűsített eljárásrendben, – a két beruházáson dolgozó cégek alkalmazottai családjuk számára is kérhetnek tartózkodási engedélyt.

A Népszava megjegyzi, a törvényjavaslat ugyan nem tér ki a vendégmunkások állampolgárságára, de ismert, hogy a paksi bővítésen túlnyomórészt oroszok, a vasúti projektnél pedig szinte kizárólag kínai állampolgárok beléptetésről lehet szó.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20240422_vendegmunkasok-egyszerusitett-eljaras-tartozkodasi-engedely-hosszabbitott-idotartam-paks-2-budapest-belgrad-vasutvonal

Részvény: