Egy volt orosz katona arról beszélt, hogyan fenyegették szexuális erőszakkal az oroszok az elfogott ukrán katonákat

Egy korábban az orosz seregben szolgáló hadnagy, Konsztantyin Jefremov Mexikóból nyilatkozott a Guardiannek, részletezte, mit látott a fronton, külön figyelmet szentelve annak, hogyan kínozták az oroszok a fogságba ejtett ukrán katonákat.

Jefremov három hónapon át szolgált az ukrajnai háborúban, Zaporizzsja megye azon részein vetették be, amelyeket az orosz erők az irányításuk alá vontak. Korábban Csecsenföldön teljesített szolgálatot az orosz hadsereg 42. motoros lövészhadosztályában, ahol aknamentesítéssel foglalkozott. Tavaly február elején, két héttel az invázió kezdete előtt a Krímre küldték hadgyakorlat ürügyén, azt már csak ott tudta meg, hogy mire készül az orosz vezetés. Amikor megtudta, hogy Ukrajnába akarják küldeni, azonnal ott akarta hagnyi a sereget, beadta felmondását, válaszul azonban 10 év börtönnel fenyegették meg, így végül mégis harcba indult.

Végül Melitopolban kötött ki, itt töltötte a következő három hónap nagy részét, ez alatt az idő alatt pedig rengeteg szörnyűséget látott. Jefremov azt mondta, három katonát egy álló héten át ütöttek-vertek a felettesei kihallgatás címszó alatt, amikor pedig megtudták, hogy az elfogott ukránok egyike mesterlövész, még jobban bekeményítettek. A férfit onnantól kezdve baseball ütővel verték, majd a karjába és a lábába is belelőttek.

Ezt követően arról beszélt, hogy a foglyokat rendszeresen fenyegették szexuális erőszakkal is. Felidézte, hogy lehúzták a mesterlövész nadrágját, majd fenyegetni kezdték, hogy megerőszakolják egy felmosónyéllel, de kilátásba helyzeték azt is, hogy egy orosz katona fogja megerőszakolni.

Azt mondták, videóra veszik az egészet és elküldik a barátnőjének

– emlékezett vissza.

Jefremov egyúttal megerősítette azokat a híreszteléseket is, hogy az orosz katonák teljesen kifosztják a megszállt területeket, ő maga is tapasztalta, hogy mindent visznek az ételtől kezdve a biciklin át a mosógépig.

A férfi azt állítja, csak szemtanúja volt az atrocitásoknak, ő maga nem vett bennük részt, mint mondta: „ Nem bántottam senkit, nem öltem meg senkit”.

Három hónapos szolgálati ideje után hazatért, de munkát nem talált, ráadásul folyamatosan attól rettegett, hogy újra behívják. Miután Vlagyimir Putyin az ősszel bejelentette a széles körű mozgósítást az országban, felvette a kapcsolatot azzal a Gulagu.net nevű emberjogi szervezettel, ami a Norvégiába dezertáló orosz katonának is segített elhagyni Oroszoroszágot. Rajta is segített a Gulagu, így most már szabadon beszélhet az általa megtapasztaltakról, és elmondása szerint azt is vállalná, hogy ezt tanúként tegye meg valamilyen arra alkalmas fóromon.

A háború kitörése óta Jefremov a legmagasabb rangú orosz katona, aki nyíltan felszólalt a háború ellen.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/02/03/konsztantyin-jefremov-volt-orosz-katona-beszamolo-szexualis-eroszak-foglyok/

Részvény: