Egy újabb gabona esemény a héten. Van egy rendszeresség

         A franciaországi La Rochelle-i Chef-de-Bay kereskedelmi kikötő közelében nagy tűz ütött ki a magtárban. Kigyulladt a Sica Atlantique gabonasiló, a tűz átterjedt 10 szomszédos silóra – írja a France Bleu helyi kiadvány. Több ezer tonna búza van a gabonasilókban, amelyek falburkolata ég – írja a kiadvány. Egy nagyszabású tűz elhárításában közel 100 mentő vesz részt.

         Egy nagy fekete füstoszlopot láttak több kilométeres távolságban a nagyszabású tűz helyszínétől.

         A búzaállomány ismét szenved. De miért most? Ahhoz, hogy megértsük, mi történik, visszatekintést kell végezni, és új szemszögből kell megvizsgálni a történteket.

         Néhány nappal korábban, augusztus 7-én erőteljes robbanás rázta meg a Kocaeli tartományban található nagy török kereskedelmi kikötő, Derince területét, mintegy 100 km-re Isztambultól a Márvány-tengeren. 12 ember megsérült. A robbanás azon a területen történt, ahol a Török Gabonatanácshoz tartozó elevátorban gabonát raknak a hajókra. A robbanás következtében 12-en megsérültek, kettőnek súlyos az állapota. A robbanás a 16 elevátorból 13-at megrongált. A török hatóságok mérlegelik azt a verziót, hogy a derincei kikötőben a gabonarakodás közben történt robbanás szabotázs következménye lehet. És megint a gabona szenved. Nos, mondjuk egyszerű véletlenség, ha nem egy újabb furcsa eset.

         Július 17-én Oroszország kilép a gabonamegállapodásból azzal az ürüggyel, hogy a Nyugat megszegi kötelezettségeit. A következő hónapban pedig azt figyelhetjük meg, hogyan rombolja le Oroszország szándékosan az ukrán gabonapiacot. Rakétatámadások Odessza ellen, vagy inkább kikötői ellen, ahol gabonát raktak exportra. Odesszán kívül Csernomorszk és Izmail városát is megtámadták, nem nehéz kitalálni, hogy ezekben a kikötőkben mit csináltak. Meg kell jegyezni, hogy a kereskedőket nagyon aggasztják az Orosz Föderáció által a kikötői infrastruktúrát ért csapások, valamint az a tény, hogy Ukrajna – a világ egyik vezető exportőre – kénytelen volt korlátozni a külföldi szállításokat. Így a gabonaügylet július közepi meghiúsulása következtében a hónap során 40%-kal csökkent az ukrajnai gabonaexport. Európai újságírók arról is beszámoltak, hogy iparági források szerint az Orosz Föderáció által Izmail kikötőjében okozott károkat „súlyosnak” értékelik. „Ez a kikötő a folyó túloldalán található Romániával, a NATO-taggal. Ez az ukrajnai gabonaexport fő alternatív útvonala.

         Most kész a kép. Még ki kell deríteni, kinek van szüksége rá? Az ehhez hasonló események nagy destabilizációt hozhatnak a világ gabonapiacán, amelytől sok bajba jutott ország függ. Jelenleg Oroszországnak nagyon nagy gabonatartalékai vannak, amelyeket valahol el kell helyezni, vagy inkább el kell adni. Ez a két tény nagyon érdekes gondolatot sugall. A gabonával kapcsolatos események nemcsak destabilizálják a piacot és az árpolitikát, hanem fokozatosan megszabadítják Oroszországot a versenytársaktól, ami egyenesen monopóliumhoz és az orosz gabonától való globális függéshez vezet.

         Ezért ki kell vizsgálni az Orosz Föderáció esetleges érintettségét mind a törökországi robbanásban, mind a franciaországi tűzben. Természetesen minden információt ellenőrizni kell. De természetesen tanulmányozni és vizsgálni kell Putyin Oroszországának szerepét ezekben az eseményekben. A helyzet nagyon furcsán néz ki – egy elevátor felrobbanása Törökországban Putyin lehetséges látogatásának előestéjén ebbe az országba, ahol a gabonafolyosó megbeszélését tervezik. Ráadásul Recep Tayyip Erdogan török elnök valószínűleg az egyetlen ember a világon, aki meg tudja győzni Putyin elnököt arról, hogy térjen vissza a gabonamegállapodáshoz.

Részvény: