Drónok ismét megtámadták Moszkvát

         Az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint három ukrán drón támadta meg Moszkvát kedd kora reggel. Két pilóta nélküli légi járművet lelőttek, a harmadik munkáját elektronikus úton zavarták meg.

         A támadást Szergej Szobjanin moszkvai polgármester is megerősítette. Két drónt semmisített meg a légvédelmi tűz az Odincovo és a Narofominszk körzetekben. Egy másikat „elektronikus hadviselés útján elnyomtak, és Moszkvaváros területén balesetet szenvedett” – jelentette az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma.

         Drónok által okozott sérülésekről vagy jelentős károkról nem érkezett jelentés. Valóban, mintegy 150 négyzetméternyi üvegezést rongált meg a drón, amely egy moszkvai toronyházba csapódott – közölte a TASZSZ orosz hírügynökség.

         A dróntámadások egyre gyakoribbak Oroszországban, bár Kijev nem mindig ismeri el, hogy részt vesz az ilyen akciókban. A hétfői támadás azonban kivétel volt.

         Az incidens következtében a moszkvai Vnukovo repülőteret ideiglenesen lezárták, és a járatokat átirányították – írja a The Guardian brit lap. Néhány gépnek több órán keresztül kellett keringenie Moszkva felett a leszállásra várva. Más moszkvai repülőterek – Domodedovo és Seremetjevo – a szokásos módon működtek.

         A mostani incidenst figyelembe véve érdemes megjegyezni, hogy az orosz főváros és környéke 500 kilométerre van az ukrán fronttól. A területet korábban több dróntámadás érte, amelyek közül az egyik a Kreml elleni májusi támadás volt.

         Az oroszoknak azt mondták, hogy a főváros a legvédettebb, és nincs fenyegetés az állampolgároknak, de mint kiderült, nem olyan biztonságos, mint mondták. Mindenki azt hitte, hogy a háború nem érinti őket, és békés életet fognak élni, de nem minden úgy alakult, ahogy várták. Érdemes elgondolkodni azon, hogy a háború nem múlik el, hanem éppen ellenkezőleg, mindenkit érint.

         Oroszországban egyre többen hajlanak a háború befejezésére. Még azok is, akik annyira támogatták Putyint, elkezdték felgyújtani a katonai besorozási irodákat, a gyújtogatás miatt letartóztatottak többsége 50 év feletti.

         Az orosz média beszámolója szerint az Orosz Föderációban és a megszállt Krím-félszigeten pár nap alatt 6 alkalommal próbálták meg felgyújtani katonai besorozási irodák épületeit. Az irodák Kazanyban (két esetben), Szeverodvinszkben, Kalugában, Szentpéterváron és a megszállt Feodosziában voltak.

         „A háború fokozatosan visszatér Oroszország területére, szimbolikus központjaira és katonai bázisaira. Ez egy elkerülhetetlen, természetes és abszolút igazságos folyamat” – mondta Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap esti videoüzenetében.

Részvény: