Drámaian leépül az orvosi ügyeleti rendszer Budapest körül

Pest vármegyében is átalakul a háziorvosi ügyeleti rendszer, a felnőtt ügyeletek 80 százaléka megszűnik.

Februártól az 51 ügyeleti pontból csak 11 olyan marad, ahol egész éjjel lesz ellátás, gyermek háziorvosi ügyelet pedig mindössze 3 városban lesz a vármegyében. 

Megszűnik a 42 ezer ember ellátásért felelős pomázi háziorvosi ügyelet, innen például 40 kilométert kell utazniuk a szülőknek, ha éjjel orvoshoz akarják vinni a gyereküket – számolt be az RTL.hu,  Hozzátéve, hogy ide Csobánkáról, Ürömről és Budakalászról is érkeztek betegek. 

Az ügyeleti ellátás februártól Fejér vármegyében is megváltozik. A jövő hónaptól, ha valakinek rendelési időn túl van szüksége orvosra, Szentendrére kell utaznia. Gyermek háziorvosi ügyelet pedig Vácon lesz.

Az orvosi kamara háziorvosi kollégiumának vezetője úgy nyilatkozott: egyre több helyen gond az is, hogy az ügyeletben lévő háziorvosokat küldik ki a mentővel sürgős esetekhez.

Sokszor van olyan, hogy az SBO, tehát a sürgősségi kórházi osztály mellett alakítottak ki ilyen pontot. És akkor odajön érte a mentőautó és beül mint egy mentőorvos. Sajnos a hírek szerint nagyon gyakoriak az ilyen esetek

– mondja Keczéry Attila.

Szerinte a kamara kérésére a mentőszolgálat oktatást is tart majd a háziorvosoknak.

Forrás:https://www.economx.hu/belfold/haziorvos-ugyelet-budapest-varmegye-februar.783650.html

Részvény: