Destabilizált határok: Fehéroroszország „illegálisokkal” támadja meg az EU-t

         A hibrid konfliktusok és krízishelyzetek megteremtése a „befolyásolás” fő tényezőjét jelenti Lukasenko számára, aki bár Putyin terrorista állam diktátorának szövetségese, de a félelmei miatt kénytelen nem tenni azt, ami nyílt konfliktushoz vezethet Fehéroroszországban.

         A Lengyelország és Fehéroroszország határán azonban az illegális migránsok kövekkel dobálják a határőröket és tönkreteszik az autókat. Az illegális határátlépési kísérletek jól szervezettek, és a minszki különleges szolgálatok fedezik őket. A lengyel kormány felhatalmazott képviselője, Stanislaw Zaryn a PAP ügynökségnek nyilatkozott a migránsok agressziói hullámáról a fehérorosz határon. „Növekszik az agresszió hulláma a fehérorosz határon. A lengyel járőröket megkövezték. A fehérorosz és az orosz fél által végrehajtott hibrid hadművelettel állunk szemben” – vélekedik a lengyel kormány biztonsági megbízottja.

         Zaryn megjegyezte, hogy a fehéroroszországi határon hetek óta nagyon nehéz a helyzet. „Nagy intenzitású hibrid művelet előtt állunk, amely 2021-ben kezdődött. Idén a mai napig 20 ezer alkalommal próbálták meg illegálisan átlépni a Fehéroroszországból Lengyelországba tartó határt” – hangsúlyozta a kormány felhatalmazott képviselője.

         Mint kifejtette, ezeket a próbálkozásokat egyre jobban megszervezik és a fehérorosz vagy orosz különleges szolgálatok fedezik. „Azok jelemzője egy meglehetősen nagy agresszióhullám is. Az elmúlt napokban járőreinket megkövezték. A határőrök járőrkocsija megsemmisült. Valami pneumatikus lövedéket használtak. Nagyon aggódunk emiatt. Kétségtelen, hogy az agresszió hulláma növekszik” – hangsúlyozta Zaryn.

         Értékelése szerint a határátlépési kísérletek léptéke már azt mutatja, hogy 2023 sokkal nehezebb lesz, mint 2022. „Nyilvánvaló, hogy az orosz fél – mivel ő ezeknek az akcióknak a fő szervezője – érdekelt tartós destabilizálásában a lengyel-fehérorosz határon” – mondta a kormány felhatalmazott képviselője. „Természetesen ezt a Nyugat és különösen a NATO keleti szárnya elleni tágabb akcióterv elemeként kell felfognunk” – hangsúlyozta Zaryn.

         Az elmúlt két napban több mint 140 illegális migráns próbálta meg illegálisan átlépni a lengyel-fehérorosz határt. Különösen 101 ember, köztük Kongóból és Iránból érkezett migránsok augusztus 26-án próbáltak illegálisan bejutni Lengyelország területére Fehéroroszországból. Ezenkívül „agresszív külföldiek csoportja” kövekkel támadta meg a lengyel határőröket a Dubicze Cerkiewne-i határállomás működési területén, amikor nem engedték meg, hogy megpróbáljanak belépni Lengyelországba.

         A Fehérorosz Köztársaság fegyveres erői nem maradnak távol a hibrid konfliktustól. Amint azt a lengyel védelmi minisztérium megjegyezte, miután a parancsnokok és a szolgálatok főnökei benyújtották a helyzetelemzés következtetéseit, megállapították, hogy ma, 2023. augusztus 1-jén megsértett a lengyel légteret két fehérorosz helikopter, amelyek a határ közelében tartottak kiképzést. Pontosították, hogy a határsértés a határ menti falu, Belovezs területén történt. A helikopterek nagyon alacsony magasságban repültek, ezért a radarrendszerek nem észlelték őket. Mariusz Błaszczak védelmi miniszter a katonák számának növelését a határon, valamint további erők és felszerelések, köztük harci helikopterek kiosztását szorgalmazta. „A NATO-t értesítették az esetről” – jegyzi meg a Honvédelmi Minisztérium.

         Fehéroroszország ideiglenes ügyvivőjét viszont beidézték a lengyel külügyminisztériumba magyarázatra.

         A hasonló válsághelyzetek miatt Lengyelország, Litvánia és Lettország kész lezárni a fehérorosz határokat, és az EU követeli Wagner csapatok eltávolítását onnan. A Fehéroroszországgal határos Lengyelországot, Litvániát és Lettországot a PMC harcosai nem fenyegették közvetlenül és egyértelműen. De fehéroroszországi tartózkodásuk kezdetétől az uniós országok destabilizáló tényezőjévé vált.

         „Úgy döntöttünk, hogy egy ideig Fehéroroszországban maradunk. Biztos vagyok benne, hogy ezalatt a fehérorosz hadsereget a második helyre tesszük a világon, és ha kell, akkor kiállunk mellettük, ha kell” – mondta Jevgenyij Prigozsin a Fehéroroszországba érkezett katonáknak (július 19-én megjelent a felvétel Telegram-csatornán).

         Emiatt Lettország kormánya megerősített határvédelmi rendszert vezetett be Fehéroroszországgal és Oroszországgal augusztus 8-tól 2024 februárjáig. Augusztus 17-ről 18-ra virradó éjszaka Litvánia hat határellenőrző pont közül kettőt lezárt „geopolitikai fenyegetések” miatt. Ezek a Šumskas-Loša és a Tveriachius-Vidzy átkelőhelyek, amelyek kis ellenőrző pontok. Ezeket elsősorban mindkét ország helyi lakossága használ. Augusztus 18-án Litvánia belügyminisztériumának vezetője, Agnė Bilotaitė elmondta, hogy Litvánia további két határpontot lezárhat, és kész a határok teljes lezárására – a szomszédos országokkal együtt.

         Augusztus 28-án Lengyelország, Lettország és Litvánia hatóságai bejelentették, hogy készek a határ teljes lezárására, ha Minszkből „kritikus incidens” történik. Ez alatt értik vagy bármely ország határa közelében zajló fegyveres konfliktust, vagy az illegális migránsok szervezett tömeges kitörését.

         Mariusz Kamiński, a lengyel belügyminisztérium vezetője a tárgyalásokat követően közölte, hogy Lengyelország, Lettország, Litvánia és Észtország követeli a Wagner PМС harcosainak kivonását Fehéroroszország területéről. És már augusztus 30-án az ország Belügyminisztériumának helyettes vezetője, Maciej Wonsik  kijelentette, hogy továbbra is engedményeket remél a fehérorosz hatóságoktól.

         „Nincs szükség arra, hogy egy Wagner bűnöző csoport vagy annak egy része, amely mindenre készen áll, a határunk mellett álljon. Ezek harci tapasztalattal, gyilkolási tapasztalattal rendelkező emberek. Arra számítunk, hogy Lukasenko meg fog szabadulni ezektől az emberektől. Ráadásul ez egy bizonyos probléma a jövőben Lukasenko számára, mert ha valami nem tetszik nekik Fehéroroszországban – gyenge a fehérorosz hadsereg –, akkor egyszerűen csak elmehetnek Minszk felé, mint addig Moszkva felé” – mondta Wonsik a TVP csatornának adott interjúban.

         Lukasenko azonban valamiért úgy döntött, hogy nem lesz csendben, és kijelentette, hogy a fehéroroszországi határszolgálat adatai szerint a lett katonaság két méterrel belépett oldalukba, végigsétált a határon, majd visszafordult. Az incidens állítólag augusztus 30-án, szerdán történt a lett határon, a Grigorivscsina ellenőrzőpontnál, a lett oldalon – Paternieki.

         A Fehérorosz Köztársaság Határszolgálata közzétett egy térfigyelő kamerákról készült videót, amely állítólag azt a pillanatot rögzítette, amikor két ismeretlen katonai egyenruhás férfi illegálisan lépte át a fehérorosz határt. A fehérorosz határőrök panaszkodtak, hogy a lett katonaság két méterrel behatolt hozzájük, végigsétált a határ mentén, majd később visszatért Lettországba. A fehérorosz határőröknek nem volt ideje semmilyen intézkedésre.

         Az ilyen kimondatlan kijelentések bizonyos módon igazolják egy nagyon is lehetséges hibrid konfrontációt Fehéroroszország határain a balti államokkal vagy Lengyelországgal, hogy destabilizálják a helyzetet ezekben az országokban. Az illegálisok „rohamozása” Fehéroroszország felől folytatódik és fog folytatódni mindaddig, amíg az EU szigorú határellenőrzési intézkedéseket nem tesz, vagy akár valamilyen módon korlátozza a határátlépési kísérleteket Minszk oldaláról.

         Magyarország számára ez is egy nagyon riasztó „harangzó”, hiszen a jövőben sok olyan „illegális”, akiket Fehéroroszország „eldobja” Európába, végül Magyarországra kerül. Ez erősen visszhangozza Orbán politikáját, amely szerint minden bevándorló, különösen az illegális bevándorló beutazását teljesen korlátozza. Fehéroroszország az ország összes lehetséges nemzeti kisebbségét próbálja „csatába hozni”. Szírek, romák és más kisebbségek csoportjait már észlelték az EU határain.

         Ebben az esetben Orbán igencsak paradox helyzetbe kerül: az Orosz Föderáció és szövetségesei – köztük Lukasenko – tevékenységét támogatva kénytelen lesz nem kívánt migránscsoportokat befogadni országába. Orbán ezzel küszködve elismeri az Orosz Föderáció és a Fehérorosz Köztársaság fellépésének törvénytelenségét, ami valószínűleg nagyon feldühíti majd „Kreml barátait”. Eltűri-e Magyarország miniszterelnöke saját elveinek kirívó megsértését? Nemsokára ezt megtudjuk.

Részvény: