Demokrácia “orosz módra”: a Kreml megölte a demokráciát az Orosz Föderációban, és ugyanezt akarja tenni Ukrajnával és Európával

A VKontakte és a Telegram közösségi hálózat alapítója, Pavel Durov találkozott a Fox News tévécsatorna egykori műsorvezetőjével, Tucker Carlsonnal, aki februárban interjút készített Vlagyimir Putyinnal. Ez csak a második nagy interjú Durovnak hét éven belül. Sok mindenről beszéltek, de szükséges idézni a beszélgetés kulcsfontosságú pontjait, hogy tisztában lennénk, hogy Putyin és társasága egész embertelen szeszélyének kontextusa lerombolja a demokrácia minden megnyilvánulását nemcsak Oroszországban, hanem a szomszédos országokban is.

Durov elmondása szerint először 2011-2012-ben találkozott az orosz hatóságok nyomásával a VKontaktéval kapcsolatban, amikor az ellenzék tiltakozások szervezésére kezdte használni a közösségi hálózatot. Ezután az orosz hatóságok azt követelték, hogy a VKontakte blokkolja a tiltakozó közösségeket, de a közösségi hálózat megtagadta ezt. Durov kifejtette, hogy a cég akkor nem foglalt állást, de elutasítását a szólásszabadság védelmének szándéka okozta. “A kormánynak ez nem nagyon tetszett” – tette hozzá.

Hamarosan tiltakozások kezdődtek Ukrajnában, és az orosz hatóságok az Euromajdan résztvevőinek és szervezőinek személyes adatainak megadását követelték. “A válaszunk ez volt: “Várjon, de ez egy másik ország. Nem árulhatjuk el ukrán felhasználóinkat, mert Ön erre kért minket” – mondta Durov.

Durov szerint az orosz hatóságok később választás elé állítottak: elkezd teljesíteni az összes követelést, vagy elhagyja a céget, eladja a részesedését és elhagyja az országot. “Az utóbbit választottam. Kicsit fájdalmas volt, mert ez volt az első cégem, amibe sok erőfeszítést és időt fektettem, de megértettem, hogy számomra fontosabb, hogy szabad legyek” – mondta.

Az interjúnak ebből a rövid epizódjából pedig világossá vált, hogy az Orosz Föderáció nagyon régóta le akarta rombolni Ukrajna függetlenségét, de egyértelműen 2022 februárjától kezdte megvalósítani.

Nyilvánvaló azonban az orosz “villámháború” teljes kudarca Ukrajnában. A várt gyors területfoglalás és az ukrán kormány megbuktatása nem történt meg. Az agresszor állam hónapokat és több tízezer életet vesztett a frontvonalon lévő kis falvak és területek megrohanásával – többnyire hiába. Mivel Oroszország nem tud győzelmet aratni a fronton, a világ destabilizálására fogadott, hogy elvonja a Nyugat figyelmét Ukrajna támogatásáról. Az Orosz Föderáció néhány nyugati hangot felhasználva megpróbálja eladni a világnak azt az ötletet, hogy feláldozza Ukrajnát a globális béke érdekében. De Ukrajna nem adja meg magát, mert számára ez egy egzisztenciális háború, míg Oroszország számára a 71 éves diktátor szeszélye.

Oroszország tulajdonképpen egy koncentrációs tábor ország, ahol sérülnek az emberi jogok, és a tartózkodás veszélyes egy normális ember számára. Ahogy a Szovjetunió a koncentrációs táborok országa volt, úgy az Orosz Föderáció a börtönök és a koldusok országa, nem a jólét és az egyenlőség országa. Abban az időben, amikor gyilkosokat, nemi erőszakot elkövetőket és kannibálokat engednek ki az oroszországi börtönökből, hogy Ukrajnában harcoljanak, a hétköznapi állampolgárokat 15 évre ítélik rács mögé a közösségi oldalakon való újraküldésért. Az Orosz Föderációban minden tiltakozás börtönbüntetéssel végződik.

Az Orosz Föderációban az elmúlt években szisztematikusan megsértették a nők jogait (ezt különösen az orosz hatóságok képviselőinek, Mizulina és Pavlova kijelentései igazolják, miszerint a nőknek nincs szükségük oktatásra, csak gyermeket kell szülniük.), és a nemi alapú erőszak is észrevehetően növekedett. A bűnözés aránya annyira magas, hogy nagy a nemi erőszak kockázata is. Például Tatársztán muszlim régió, ahol alacsony a tolerancia szintje az állampolgárság, a bőrszín, a megjelenés és a tájékozódás tekintetében. Egy tipikus európai tinédzser számára pedig veszélyes Oroszországban tartózkodni. Az Orosz Föderációban nincs lista a fontos vagy jó minőségű gyógyszerekről, hiányzik az allergiásoknak vagy diétát követőknek szánt speciális termékek, problémák vannak a jó minőségű ivóvízzel és alacsony az orvosi ellátás.

Vlagyimir Putyin orosz elnök nagyon valószínű megbuktatása azonban nem vezet demokráciához az Orosz Föderációban. “Putyin országában még a halálaután sem vagy szabad. Igen, Navalnij volt az utolsó a maga nemében. Putyin megölte. Az ellenzék új vezetőjének először fel kell nőnie, vagy ki kell lépnie a GULAG-ból” – írta Peter Thiede, a Bild politikai rovatvezetője.

Durov interjúja azt is világossá tette, hogy Oroszországban lehetetlen nem a kormány befolyása alatt lenni, ha bármilyen területen elértek bizonyos eredményeket: üzleti életben, médiában, sportban, művészeti tevékenységben. Az Orosz Föderáció mint terrorista állam már második éve egyértelműen megmutatja, hogy a Kreml milyen módszerekkel kész lerombolni a szólásszabadságot nemcsak saját országában, hanem a szomszédos államokban is: az orosz állampolgároknak nincs joguk tudni, hogy mit jelent a modern demokrácia.

Részvény: