Csurogni kezdtek az uniós pénzek, többletbe is fordult a költségvetés januárban

Költségvetési többlet keletkezett januárban, elsősorban az uniós támogatások folyósításának elindulásának köszönhetően. Ezekből 191 milliárddal több érkezett, mint tavaly, igaz, közben a nyugdíjellátásra és a rezsivédelemre is többet kellett költeni, mint tavaly ilyenkor.

54,4 milliárd forintos többlettel zárt januárban a költségvetés – közölte csütörtökön a Pénzügyminisztérium. Ezen belül a központi költségvetés 37,4 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 41,6 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 50,2 milliárd forintos többletet mutattak.

A minisztérium részletezte a rezsivédelemmel kapcsolatos kiadásokat is, ez alapján 2024 január végéig 181,3 milliárd forint fizettek ki kompenzációként, ami 8,3 milliárd forinttal magasabb a tavaly januárban erre fordított 173 milliárd forintnál, vagyis ha ezen múlik nem lett volna többlet.

Viszont megindult az uniós támogatások egy részének folyósítása: januárban a tavalyi 34,6 milliárd forintnál 191 milliárddal több, összesen 226 milliárd forintnyi uniós pénz érkezett.

Vitte viszont a pénzt a nyugdíjak és a nyugdíjszerű ellátások 6 százalékos emelése: nyugellátásokra 475,6 milliárd forintot, gyógyító-megelőző ellátásokra 196,9 milliárd forintot fizetett ki az állam.

A többlet jókor jön, tavaly ugyanis meglehetősen elszállt a hiány.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20240208_koltsegvetes_tobble_penzugyminiszterium_allamhaztartas_gazdasag_gazgasagpolitika

Részvény: