Bulgária egyelőre mégsem vezeti be az eurót

A 2007 óta uniós tagállam Bulgária konkrét magyarázat nélkül tolta ki az euróbevezetést. Eredetileg 2024 elején csatlakoztak volna az euróövezethez.

2025 elejére tolta ki az euróbevezetés céldátumát Bulgária – írja a bolgár kormány bejelentésére hivatkozva az MTI.

A halasztást a kormány egyáltalán nem indokolta. Ugyanakkor az akkori pénzügyminiszter már február elején úgy vélte, hogy az eredetileg 2024 elejére tervezett euróövezeti csatlakozásnak nincs sok esélye, mert Bulgária lemaradásban van a szükséges törvényi előfeltételek megteremtésében.

Bulgária eredetileg 2024 elejére tervezett euróövezeti belépését időközben több szakértő is kétségbe vonta: többek között a magas infláció miatt. A nemzeti statisztikai hivatal kimutatása alapján 2022-ben 15,3 százalékos volt az éves infláció Bulgáriában, ami a nyolcadik legmagasabb ráta volt az EU-ban.

Az euróövezethez való csatlakozás egyik fő kritériuma ugyanis az árstabilitás: ezt a tagállamok által 1993-ban ratifikált maastrichti szerződés rögzíti.

Ez arról szól, hogy az uniós összehasonlítási célokra kalkulált éves harmonizált fogyasztói árindex (HICP) nem lehet 1,5 százalékponttal magasabb, mint a három legjobb árstabilitással rendelkező tagállam inflációs rátájának az átlaga.

Bulgáriában 6,4 százalék volt az infláció szeptemberben az augusztusi 7,5 százalék után, míg az euróövezetben az augusztusi 5,2 százalékról szeptemberben 4,3 százalékra, az EU-ban 5,9 százalékról 4,9 százalékra változott.

Ebben a fontos mutatóban az EU élén állunk
Jól teljesített a pénzlehívásban Magyarország: míg hazánk 94 százalékon áll, addig az EU-átlag mindössze 85 százalék.

Forrás:https://www.economx.hu/magyar-gazdasag/bulgaria-euro-bevezetes-halasztas-inflacio.779784.html

Részvény: