Brit kémfőnök: Putyin azért kötött alkut a Wagnerrel, hogy a saját bőrét mentse

Az MI6 információi szerint Prigozsin egyelőre „lebeg”, azt pedig nem lehet megmondani, hogy mi lesz a zsoldosseregének sorsa.

Prigozsin június 24-én még árulóként reggelizett, de vacsorára már megkegyelmeztek neki, sőt néhány nappal később meghívták teára – így foglalta össze a brit hírszerzés feje, hogy hogyan érhetett véget kicsit kevesebb mint egy hónapja a Wagner-lázadás.

Richard Moore MI6-főnök a CNN szerint egy ritkaságszámba menő beszédben, Prágában beszélt arról, hogy a Wagner magánhadsereg főnöke, Jevgenyij Prigozsin valóban alkut kötött Putyinnal, mielőtt véget vetett a Moszkva elleni előrenyomulásnak, napokkal később pedig Putyin maga fogadta őt a Kremlben.

Ahogy az amerikai lap kiemeli, ez az első alkalom, hogy a nyugati hírszerzés részéről bárki megerősítette a történteknek ezt a korábbi olvasatát.

Mikor Moore-t arról kérdezték, hogy Prigozsin él-e és egészséges-e, Moore azt válaszolta, hogy a brit hírszerzés tudomása szerint a Wagner-vezér még mindig: „lebeg”. Majd arról beszélt, hogy Putyin tényleg nem torolta meg Prigozsin lázadását, mert a saját bőrét akarta menteni. Azt még az MI6 főnöke sem éri, mi lehetett az orosz elnök fejében, szerinte mindenesetre a helyzet kezelésével az orosz elnök elárulta, mennyire megdöbbentően gyenge.

Alighanem Putyin is rájött, hogy „valami bűzlik Dániában”

– idézte Moor Shakespeare Hamlettjét. Szerinte nehéz konkrétan megmondani, hogy mi lesz ezután a Wagner sorsa, de úgy tűnik, hogy a zsoldossereg nem harcol Ukrajnában, egyes elemei azonban jelen vannak Fehéroroszországban.

Az, hogy Moore beszédének helyszíne Prága volt, szimbolikus. Ez volt ugyanis az utolsó olyan Európai város, ahová orosz tankok vonultak be, mielőtt Putyin megtámadta Ukrajnát.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230720_Brit_kemfonok_Putyin_azert_kotott_alkut_a_Wagnerrel_hogy_a_sajat_boret_mentse

Részvény: