Brit hírszerzés: nőket toboroznak az oroszok

Közzétette napi hírszerzési jelentését a brit védelmi minisztérium.

A mai jelentés pontjai az alábbiak:

Először kezdett egy kifejezetten nőket célzó toborzókampányba a Redut nevű, orosz állam által pénzelt magánhadsereg (vélhetően az orosz hírszerzési főigazgatóság a vállalat egyik szponzora). A közösségi média hirdetések tanúsága szerint a „Farkas zászlóalj” főleg mesterlövészként, drónpilótaként és egészségügyi személyzetként alkalmazna nőket.
2023 márciusában Szergej Sojgu védelmi miniszter közölte, hogy nagyjából 1100 nő teljesít szolgálatot Ukrajnában, ami az ukrajnai orosz haderő összlétszámának körülbelül 0,3 százalékát teszi ki. Ahogy arra Redut hirdetése is utal, ők elsősorban egészségügyi és élelmezési feladatokat látnak el.
Az egyelőre nem világos, hogy az orosz haderő nagyobb arányban tervez-e bevonni nőket a harcokba. Ukrajnában idáig nem volt jellemző, hogy az oroszok nagy számban küldenének nőket a frontra, hozzátéve, hogy a szovjet időkben, a második világháború alatt erős hagyománya volt a női mesterlövészek alkalmazásának.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/10/30/orosz-ukran-haboru-percrol-percre-2023-oktober-30/#brit-hirszerzes-noket-toboroznak-az-oroszok

Részvény: