„Boldog új évet”: Hatalmas rakétatámadás és UAV-lövések az ünneplés alatt

         2022 utolsó napja újabb veszteségeket hozott Ukrajnának: hrivnyák millióit és emberi életvesztéseket. December 31-én, szombaton az újév előtt a megszállók ismét tömegesen bombázták rakétákkal Ukrajnát. Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka közölte, előzetesen az orosz agresszor több mint 20 cirkálórakétát lőtt ki.

         A kijevi ágyúzások következtében 20-an megsérültek, egy ember pedig meghalt. Ezt Vitalij Klicsko Kijev polgármestere jelentette be. Megjegyezte azt is, hogy a fővárosi Szolomenszkij járásban két iskola épülete, Pecserszkben pedig egy iskola épülete sérült meg. Emellett a Szolomenszkij járásban egy óvoda is megrongálódott.

         Ezenkívül megsérült az „Alfavito” szálloda, ahol abban az időben az „Asahi Shimbun” – Wataru Sekita – japán újságíró tartózkodott.

         Ezzel azonban még nem ért véget az orosz terrorizmus az újévi ünnepen. Január 1-jén éjjel az ukrán légvédelmi erők 45 iráni gyártmányú Shahed-131/136 kamikaze UAV-t lőttek le Ukrajna felett.

         A légiriadó Kijevben és a régióban fél órával az újév után kezdődött, és majdnem hajnali 5-ig tartott. Hivatalos tisztviselők elmondták, hogy a megszállók „csaknem három tucat” drónt indítottak a régióban: energiainfrastruktúra-létesítményeket céloztak meg. A január 1-jei éjszakai Herszoni orosz lövöldözés következtében egy ember meghalt, egy másik pedig megsebesült. A támadások megrongálták a regionális gyermekkórház épületeit.

         Amikor ukránok milliói gyűltek össze a tévéképernyők, telefonok és minden olyan előtt, ahol lehet hallani és látni Zelenszkij elnök újévi üdvözletét, a Kreml úgy döntött, hogy ismét emlékezteti Ukrajnát, ki ellen kell harcolnia. Putyin véres, erkölcstelen és embertelen rezsimje, amelyet sajnos az oroszországi lakosság nagy része támogat.

         2023. január 1-jén a nappali órákban az ukránoknak lehetőségük volt pihenni, és legalább egy újévi mese szellemét átérezni. A terrorizmus azonban az Oroszországban nem ismer határokat: január 2-án éjjel az Oroszország drónokkal ismét megtámadta Kijevet és Kijevi régiót, valamint Nyikolajev és Dnyepropetrovszk régiót. Január 2-án éjjel 40 kamikaze drónt küldtek Kijev ellen, ebből 15-öt a szomszédos régiók felett, 3-at Kijev régió felett, 22 UAV-t pedig a város felett semmisítettek meg – írja Vitalij Klicsko kijevi polgármester. Az ukrán légvédelmi erők két Orlan-10 drónt és egy X-59 rakétát is megsemmisítettek.

         A légvédelmi rendszerek a legmagasabb szinten működtek az újévi ünnepségek idején. Ez ismét bizonyítja az egész nagyközönség számára: Ukrajnának napról napra egyre több modern légvédelmet kell biztosítania. Ez megőrzi az ukránok életét és álmait, akik nap mint nap megőrzik az emberi jogokat és Európa életét.

         Ukrajnában vagy nyugaton senki sem számított arra, hogy újév napján olyasminek lesz szemtanúja, mint az első világháború alatti karácsonyi történet, amikor mindkét fél egy estére az ellenségeskedést szűntettek meg. Az Oroszország hatóságainak és lakosságának cinizmusának és vérszomjúságának azonban nincs határa. A Telegram és más orosz hírnökök több száz csevegése megtelt üzenetekkel, amelyek örömteli érzelmeket fejeztek ki az ukránok december 31-e és január 1-je közötti ágyúzása kapcsán. Nemcsak Putyin a hibás a háborúért, mert a nép mindig megérdemli az őket uraló hatalmat.

         Az ukránok számára új mérföldkő kezdődött a háború kronológiájában. Az aktív ellenségeskedés a jövőben is folytatódni fog, mert az ellentámadás folytatódik. Több mint 10 hónap telt el a teljes körű háborúból, melynek elején Ukrajna 3 napot kapott a megadásra. Jelenleg a háború válságot idézett elő az Oroszországban, mozgósítást (amelynek a második hulláma napról napra kezdődik) és számos olyan következményt, amelyek hosszú távon teljesen feltárulnak. Az orosz fegyveres erők képviselői maguk is kijelentik, hogy meg kívánják erősíteni saját légvédelmi rendszereiket, ami csak egy dolgot jelent – a félelem már terjed a magasabb besorolásúak között. Egész decemberben tüzek és robbanások voltak az Oroszország területén, amelyek többsége katonai objektumokban történt. Maguk az oroszok számára a háború már régen átment a „valahol Ukrajnában” státuszból „az otthonom közelében felrobbanásba”.

         Az Oroszország a terrorizmus és a véres agresszió fogalmának új mutációja, amelyet az emberiség a második világháború óta nem látott. A civilek meggyilkolásának és az ukrán infrastruktúra szándékos lerombolásának mértéke meghaladja az emberi felfogást. Azonban az egész világ Ukrajnával való konszolidációja segít elpusztítani az emberi történelem daganatát, amelynek neve Putyin rezsimje.

Részvény: