Beszáll a védelemipar fejlesztésébe az egyik legnagyobb magyar cég

Négy országban is egyszerre jelen van az egyik legnagyobb magyar cég, a 4iG. A részvénytársaság elnöke, Jászai Gellért részletesen beszámolt a Rheinmetall-lal kialakított stratégiai partnerségről, amelyet védelemipari együttműködésnek nevezett.

A 4iG portfóliójának összevásárlása, Magyarország tekintetében befejeződött − mondta Jászai Gellért az InfoRádió Aréna című műsorában. Az interjúból – melyet az Index szemlézett – kiderült, hogy a cég nemzetközi tervei mellett már átalakították a struktúrát, a működési és irányítási modellt, amelyben a leghatékonyabban tud majd a vállalat tovább építkezni, viszont a konkrét belső átalakítások szeptemberben kezdődnek.

A 4iG legfőbb célja, hogy a struktúra részben csoporton belüli átszervezésével olyan nemzetközi befektetőbevonások jöhetnek létre különböző területeken, amelyből extra értéket lehet teremteni, amivel a csoport adósságállománya csökkenne, így a cég további felértékelések elé néz a hitelminősítők felől. Ennek a folyamatnak a része, hogy a cég részvényeseinek osztalékot is fizethessenek.

A földtől az űrig vezetnek a beruházások
A 4iG jelenleg négy országban van jelen:

Magyarországon,
a távközlésben piacvezető Albániában,
és Montenegróban,
valamint az űrtávközlés területén, a Spacecom globális műhold-üzemeltető társaságba történt befektetés után már Izraelben is.
A távközlésben már le tudják fedni a szolgáltatások teljes skáláját, az adatátvitel teljes láncolatát: a földi infrastruktúrától az űrinfrastruktúráig.

Jászai Gellért szerint az űripar a távközléshez nagyon szorosan kapcsolódó iparág, legalábbis a szolgáltatások tekintetében.

Valójában nem túl sok különbség van abban, hogy az embernek a földben vannak vezetékei, az űrben lévő műholdak közötti kapcsolat az ugyanúgy egy infrastruktúra, amelyen keresztül ügyfeleknek, cégeknek és kormányoknak tudunk adatátviteli szolgáltatásokat biztosítani. A kettő együtt azért egészíti jól ki egymást, mert, ha valamilyen probléma történik a földi távközléssel, akkor az űrben lévő infrastruktúra továbbra is működőképes marad
– mondta a 4iG elnöke.

Az űrinfrastruktúra használata csak közvetett módon nyújt magánembereknek szolgáltatást; a kommunikációs műholdak legnagyobb ügyfelei a kormányok.

A kormányoknak érthető okokból, még akkor is, hogyha nem katonai célú felhasználáról van szó, ez egy nemzetbiztonsági kérdés – vélekedett Jászai Gellért.

A magyar kormány pedig évek óta kitűzte, hogy legyen magyar kereskedelmi műhold, ami kormányzati és vállalati célokat is szolgálhatna.

Orbán Viktor az ország védelmében Németországgal fűzte szorosabbra a szálakat
Orbán Viktor miniszterelnök a német Rheinmetall hadi- és járműipari nagyvállalat vezérigazgatójával, Armin Pappergerrel tárgyalt a Rheinmetall és a magyar állam együttműködéséről.

A védelemipar mindenek előtt
A cégcsoportban 25,1 százalékos tulajdonos a Rheinmetall, amely másfél évvel ezelőtt azzal a céllal szállt be a 4iG-ba, hogy a közös digitális képességeket fejlesszék együtt elsősorban a védelemipar területén.

A Rheinmetall csoport egy védelmi, ipari és járműipari technológiai konszern. Fegyvereket is gyárt, lőszereket is gyárt, de amiben nagyon erős klasszikusan, az a harcjárműgyártás.

Ezen a téren jött létre az első közös nagy beruházás a magyar kormánnyal, Zalaegerszegen a Lynxek kapcsán, de már évek óta rengeteg pénzt ruháznak be a digitalizációba és a technológiai fejlesztésekbe. Ennek a folyamatnak a részese lehet a 4iG stratégiai partnerként – mondta a 4iG elnöke.

Létrehoztak egy vegyesvállalatot több mint fél éve nemcsak Magyarországon, hanem nemzetközi színtéren is. Az R4 Kft.-val az a cél, hogy a Rheinmetall IT-üzemeltetését globálisan három-négy év alatt át tudják venni. Ez 52 országban jelent IT-szolgáltatási tevékenységet − jelentette ki Jászai Gellért. Mint mondta, ez a vegyesvállalat első lépésként átveszi majd a Rheinmetall leányvállalatok, gyárak, irodák teljes IT-hátterének az üzemeltetését.

Forrás:https://www.napi.hu/magyar-vallalatok/vedelmiipart-4ig-jaszai-gellert.772967.html

Részvény: