Bekapcsolták Európa legnagyobb napelemes erőművét

Van abban valami bizarr, hogy Spanyolországban a napisten fia által uralt inka birodalom meghódítójáról, Francisco Pizarroról nevezték el a legnagyobb, egyetlen telephelyen létesített európai naperőművét. Az ugyanakkor a jelen idők sorsszerűségének is mondható, hogy a több mint 330 ezer lakás áramfogyasztását kiváltani képes fotovolatikus modultengerből a hasznot igazából nem a spanyolok, hanem a német, amerikai és francia multicégek húzzák.

Az Iberdrola üzembe helyezi Európa legnagyobb, egyelten telephelyen működő naperőművét. Az oszág  délnyugati részén, Extremadurában található Francisco Pizarro áramtermelő üzem kapacitása 590 MW, amit másfél millió napelempanel összekapcsolásából nyernek – közölte a PV Magazine.

A 300 millió eurós beruházás sikere üzletileg borítékolt, hiszen a Pizzaro erőmű elkészülte előtt már megkötötte az Iberdrola az okat a hosszú távú áramvásárlási szerzőséseket, melyek a projekt megtérülését és sikerét garantálni tudják. A legfontosabb, ún. PPA-szerződéseket a spanyol energiacég ráadásul a Danone-nal, a Bayerrel és a PepsiCo-val kötötte meg, e három cég gyakorlatilag minden megtermelt kWh energiát már lekötött, megvesz.

Az is kiderült azonban, hogy az Iberdrola a terület ökológiai gondozását illetően “nem gondolta túl” a helyzetet, vagyis nem lesznek kaszáló emgerek vagy drónok, mert a panelerő alatti talajon termő növényzetet a cég biológiai aratással fogja karbantartani: juhok legelik majd az éppen adott területeket.

A Torrecillas de la Tiesta és AldeACEntenera (Cáceres) települések közötti 1300 hektáros területen épített, napkövető technológiás óriási rendszer 334 ezer spanyol otthon villamos energia fogyasztásával egyenlő mennyiségű áramot termel majd, és több mint 150 ezer tonna szén-dioxid kibocsátást válhat ki évente.

Forrás:https://www.napi.hu/nemzetkozi-vallalatok/iberdrola-pizarro-napelem-pv-eromu-pepsi-danone-bayer-zoldenergia.758662.html

#napelem #danone #pepsi #bayer #napenergia #infrastruktúra #környezetvédelem #zöld_energia

Részvény: