Bajban a hazai diótermelők

Nehéz helyzetbe kerültek a hazai diótermelők. A magyar gazdáknak nem az idei rossz terméshozam vagy a dióburok-fúrólégy okozta károk jelentik a legnagyobb gondot, hanem hogy elárasztja az országot a külföldi, alacsony költséggel előállított dió.

Mint megírtuk, idén egész Európában visszaesett a diótermelés, azonban a hazai termelők kifejezetten rossz helyzetbe kerültek. A terméshozam apadása kiváltképpen érinti hazánkat, Simon Mátyás termelő az agoinform.hu-nak elmondta, hogy a tavalyi aszály és az idei csapadékosabb év miatt határozottan megemelkedett a növényvédelem költsége, komoly nehézséget jelent az USA és Mexikó területéről származó, Magyarországon 2011 óta jelenlévő dióburok-fúrólégy okozta kár.

Mindazonáltal termeléshozamok csökkenésénél nagyobb gondot jelent a magyar gazdáknak, hogy a külföldről beáramló olcsó dió kiszorítja a piacról a termékeiket. A termés iránti kereslet csökkenése miatt egyes hazai gazdák inkább a diófa állomány kivágása mellett döntenek, mivel jobban megéri bútor alapanyagként hasznosítani a faállományt.

Apáti Ferenc, a FruitWeb elnöke az agroinform.hu-nak elmondta, hogy „Magyarország a szárított héjas dió termelésében és értékesítésében 2017-ig prémium kategóriás terméket vitt a piacra, a legnagyobb vásárlónak számító németek is mindig jó véleménnyel voltak róla. Ezek a minősítések már a múlté: innentől kezdve az ár diktál, tehát ugyanazt a minőséget a lehető legolcsóbban kell a piacra vinni unió szerte.”

Azonban a hazai gazdáknak nemcsak az Uniós piacon kell helytállniuk, magyar agrárterméknek a chilei, ausztrál és kaliforniai dió árával kell versenyezni, míg a dióbél tekintetében a román, moldáv és ukrán import tartja alacsonyan az árakat. Utóbbiak esetében nem lehet pontosan tudni, hogy milyen növényvédelmi ellátásban részesülnek, itt az Unióból kitiltott növényvédőszereket is használják.

Apáti szerint a termelési folyamatok hatékonyabbá tételével és a termelésátlagok növelésével kerülhetnének jobb helyzetbe a magyar gazdák.

Forrás:(Gulyás Ábel)

Részvény: