Az USA titokban nagy hatótávolságú ballisztikus rakétákat küldött Ukrajnának

A döntést Joe Biden elnök hagyta jóvá, az ukránok már be is vetették a fegyvereket.

Az Egyesült Államok titokban nagy hatótávolságú ballisztikus rakétákkal látta el az ukrán hadsereget – írta meg az amerikai sajtó. A hírek szerint a fegyverek annak a 300 millió dolláros segélycsomagnak a részei, amelyet márciusban hagyott jóvá Joe Biden amerikai elnök.

Ilyen rakétákat legalább egy alkalommal már bevetettek az ukránok krími orosz célpontok ellen.

Az USA korábban már eljuttatta Ukrajnába az ATACMS rakétarendszer közepes hatótávolságú változatát, de ennél erősebb fegyvert nem akart átadni, részben azért, hogy ne kockáztassa saját hadereje ütőképességét.

Amerikai illetékesek szerint azonban Biden februárban titokban engedélyezte a nagy hatótávú rendszer átadását is; ezzel akár 300 kilométeres távolságban lévő célpontokat is lehet támadni.

„Meg tudom erősíteni, hogy az Egyesült Államok ellátta Ukrajnát nagy hatótávolságú ATACMS rendszerrel az elnök utasítására” – közölte az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Vedant Patel. Hozzátette azt is, hogy ezt Ukrajna kérésére nem jelentették be korábban.

Az nem világos a BBC cikke szerint, hogy hány ilyen fegyver jutott már el Ukrajnába, de Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó szerint Washington továbbiakat tervez küldeni.

Az elmúlt hónapokban Kijev egyre hangosabban kér nyugati segítséget, mivel a saját készletei fogyóban vannak, Oroszország pedig előrenyomulásban van. Az Egyesült Államok szenátusa szerdán fogadta el azt a javaslatot, amelynek értelmében szövetségesei 95 milliárd dolláros segélycsomagból részesülhetnek. Ebből 60,8 milliárd dollárt szánnak Ukrajnának.

Az elfogadást követően Biden már alá is írta a csomagról szóló törvényt, amelyet úgy kommentált: „biztonságosabbá teszi Amerikát, biztonságosabbá teszi a világot”.

Ennek nyomán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta: „Most mindent meg fogunk tenni azért, hogy bepótoljuk a vitákkal és kétségek között töltött fél évet. Amit az orosz megszálló ez idő alatt tett, amit Putyin most tervez, azt ellene kell fordítani”.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20240425_egyesult-allamok-ukrajna-haboru-atacms-ballisztikus-raketa

Részvény: