Az ukránok mozgósítása: az Oroszország elleni hatékony harc szükséges ára

         Ha a terület védelme során a fronton „három támadó egy védőre” katonai dogma működik, akkor az offenzíva során ennek az ellenkezője igaz, még hatékony modern fegyverek és tüzérség jelenlétében is.

         Ukrajna a világ legnagyobb országának hadseregével állt szemben, amelynek lakossága 4-szer haladja meg Ukrajnát. De ha a Kreml kész az utolsó oroszig harcolni, akkor az ukrán fegyveres erők ukrajnai katonája életének megmentésének ára a legmagasabb prioritást élvez. Az orosz fegyveres erőkkel való hatékony szembenézés érdekében azonban Kijevnek továbbra is lépéseket kell tennie a hadsereg létszámának növelésére.

         Az ukrán katonai parancsnokság felkérte Vlagyimir Zelenszkij elnököt, hogy engedélyezze további ukránok mozgósítását. Talán ez egy megelőző döntés. Ezt a feltételezést az Ajdar zászlóalj századjának egykori parancsnoka, Jevgenij Dikij tette. Szerinte Ukrajnának a pulzuson kell tartania kezét, mert egy nappal korábban az ukrán védelmi minisztérium katonai hírszerzése arról számolt be, hogy Oroszország további 450 ezer embert hívhat be. Az Ajdar század volt parancsnoka hangsúlyozta, hogy a háború kulcstényezője azonban továbbra is a katona, nem a fegyverek. „Sajnos bizonyos dolgokat csak menniséggel lehet kompenzálni. Amikor az oroszok nagyszámú embert mozgósítanak minden technikai fölény ellenére, ezt csak ugyanannyi ember tudja kompenzálni. Körülbelül félmillió ukránt kell mozgósítanunk a következő hat hónapban. Koncentráljunk erre a számra, ez elkerülhetetlen” – mondta Dikij.

         Zelenszkij viszont azt mondta: „Szerintem nagyon fontos megérteni, hogy ki és hogyan csinálja a mozgósítás ügyében. Ezért nagyon fontos a katonai biztosok ügye, nagyon fontos a katonaorvosi bizottságok ügye, fel kell gyorsítani a folyamatokat, helyre kell állítani a rendet, majd elkezdeni a beszélgetést, hogy hogyan, kivel és mivel növeljük.”

         A közelmúltban az ukrán hatóságok tájékoztató kampányt indítottak „Adatok frissítése a katonai biztos irodában”, amelyet Kijevben egy különleges tájékoztatón mutattak be. Így a védelmi minisztérium arra akarja ösztönözni az ukránokat, hogy frissítsék személyes adataikat a katonai biztosoknál (jelenleg területi toborzóközpontokban), és készüljenek fel belépni a hadseregbe. Ez a tájékoztatás az Ukrajnában zajló folyamatos mozgósítás hátterében zajlott, amelyet a behívólevelek nyilvános helyeken történő tömeges terjesztése és a toborzóközpontok alkalmazottai és állampolgárai közötti konfliktusok kísérnek. Egyes hírek szerint az embereket azonnal fel lehet venni az utcán, és be lehet vinni a toborzóközpontokba, akár behívólevél kézbesítése nélkül is.

         Kijev fő érdeme azonban, hogy a hatóságok aktívan küzdenek az ilyen hivatali visszaélések ellen, és sok erőfeszítést tesznek az ilyen törvényellenes cselekmények minimalizálására.

         Alekszej Danilov, az ukrán nemzetbiztonsági tanács titkára például kijelentette, hogy Ukrajnában nem változnak a mozgósítási szabályok, de további mozgósítást terveznek. „A mozgósítás előtt nem kell szabálymódosításra számítani. Mozgósításunk 2022. február 24-én kezdődött. A katonai agresszió kezdetének első napján az Ukrán Fegyveres Erők Legfelsőbb Parancsnoksága minden lényeges döntést meghozott, megtartották a Nemzetbiztonsági Tanács ülését, majd a Verhovnaja Rada megszavazta az összes vonatkozó jogszabályt, különösen a mozgósítással kapcsolatosakat. A mozgósításunk egyetlen napra sem állt le, hanem bizonyos feladatok elvégzésére behívandó polgárok szükséges menniségét figyelembe véve történik. Nyugodtan csináljuk ezt. A mozgósítás első szakasza már kidolgozott, nem kell erőszakot emelni, mert minden a ma létező terv szerint megy.”

         Danilov azonban azt sugallja, hogy lehet egy további mozgósítás. „Igen, a katonaság fordul kéréssel, és nagy valószínűséggel lesz egy további mozgósítás, de ez nem jelenti azt, hogy túllépi azt a határt, amelyet 2022. február 24-én jóváhagytunk. A mozgósítás nyugodtan zajlik, és a fegyveres erőink számára szükséges mennyiség még soha nem lépte át ezt a határt. Ráadásul egyetlen hónapra sem értük el az általunk jóváhagyott mutatókat. A parancsnokság gondoskodik a katonákról, és pontosan annyit hívnak be, amennyit a feladatok elvégzéséhez szükségük van” – mondta.

         Alekszej Reznikov, Ukrajna védelmi minisztere nemrégiben nagyon fontos szavakkal beszélt a Nemzetközi Veterán Fórumon „Ukrajna. Védők. Jövő”. „Ez a határ a fejben, a szívben, úgy gondolom, hogy ez a legnagyobb veszély, és mindenkit érinteni fog. Ezért nagyon fontos a veteránok és a rokonai támogatása. A fő feladat az, hogy minden ukrán, aki veteránt lát, két dolgot lásson és értsen. Az első – ez a katona már átment azon, amin én holnap megyek keresztül. Holnap én leszek a helyében. A második – ő időt nyert nekem” – mondta Reznikov. A miniszter hangsúlyozta, hogy egy idő után minden ukránnak lesznek veteránjai a rokonai vagy közeli barátai között, és amint ez a tudat megjelenik, sokkal gyorsabban kezdenek megoldódni az állam aktuális problémái.

         Ukrajna háborúja a függetlenségéért, szuverenitásáért és a nemzet léthez és önrendelkezéshez való jogáért folytatódik. Ezért folytatódni fognak a mozgósítási folyamatok, amelyek feltétlenül szükségesek a hadsereg támadópotenciáljához. Az egész világ látni akarja, hogyan gyorsan és hatékonyan halad az ukrán fegyveres erők ellentámadása – ezért nem kell beleavatkozni Ukrajna lakosságának hadseregbe toborzásának kérdésébe, hanem minden nap segíteni kell a fegyverekkel mennyiségileg és minőségileg. Csak az orosz terrorista állam rezsimjének legyőzésével lehet a lehető leghamarabb véget vetni ennek a vérontásnak, és helyreállítani a stabilitást egy békés világban.

Részvény: