Az oroszok Ukrajna megtámadása óta 14 milliárd euróért adtak el „kritikus nyersanyagokat” uniós országoknak

A „kritikus nyersanyagokra” nem vonatkoznak szankciók, uniós szereplők a legnagyobb értékben nikkelt, alumíniumot és rezet vásároltak Oroszországból Ukrajna megtámadása óta. Az üzleteken orosz állami cégek és Putyin-oligarchák kaszálnak.

2022 márciusa és 2023 júliusa között az Európai Unió országai – illetve az azokban működő vállalkozások – összesen 13,7 milliárd euró értékben importáltak „kritikus nyersanyagokat” Oroszországból – írja az Investigate Europe oknyomozó portál. Az EU ugyanis bár 11 szankciós csomagot vezetett be Moszkva ellen Ukrajna lerohanása miatt, bizonyos nyersanyagok importja azonban még mindig teljesen szabad.

A nyersanyagimporttal az EU továbbra is kiszolgáltatja magát Oroszországnak, a vásárlásokkal áttételesen az Ukrajna elleni háborút finanszírozza. Illetve mivel az orosz nyersanyag-exportőrök állami cégek vagy Putyin-közeli oligarchák, a kereskedelem fenntartása számukra is bevételi forrást jelent.

Jó példa a Vsmpo-Avisma, a világ legnagyobb titántermelője, amelynek résztulajdonosa a Rosztek orosz állami hadiipari konglomerátum, elnöke pedig Szergej Csemezov, Putyin közeli szövetségese, akivel az 1980-as években együtt szolgált a KGB-ben Kelet-Németországban. A cég a fent említett időszakban 308 millió dollár értékben adott el titánt német és brit leányvállalatain keresztül az EU-ba. Miközben a Rosztek és Csemezov szankciók alatt állnak.

A legnagyobb értékben Oroszországból importált nyersanyagok:

Nikkel: 3,77 milliárd euró,
Alumínium: 3,42 milliárd euró,
Réz: 2,61 milliárd euró,
Platina: 1,66 milliárd euró,
Titán: 0,35 milliárd euró,
Kobalt: 0,05 milliárd euró.
Amikor válaszul a múlt heti Orbán-Putyin csúcstalálkozóra David Pressman, az USA magyarországi nagykövete egyeztetést tartott a NATO-tagállamok és Svédország budapesti nagyköveteivel, Szijjártó Péter külgazdasági miniszter egy Facebook-videóban reagált: „Azt csak őszintén remélni tudjuk, hogy nagykövet úr kihasználta ezt a lehetőséget, és teljes körű tájékoztatást adott a NATO-s nagykövet kollégáinak arról, hogy hogyan jött össze az a 416 tonna urán, amelyet az Egyesült Államok az idei esztendő első felében vásárolt Oroszországból, amely majdnem két és félszer akkora mennyiség, mint tavaly, és akkora mennyiség, amekkora nem volt az elmúlt 18 esztendőben egyetlen fél év alatt sem.”

Forrás:https://hvg.hu/kkv/20231024_Bizonyos_nyersanyagok_szabadon_omlenek_Oroszorszagbol_az_EUba

Részvény: