Az oroszok csavaros indokkal felmondták az Azovi-tenger és a Kercsi-szoros közös használatáról szóló megállapodást

Az ukrán parlament még idén februárban felmondott valamennyi együttműködési megállapodást, amelyet Ukrajna az Azovi-tengerrel kapcsolatban Oroszországgal kötött.

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírt egy törvényt, amellyel felmondta az Azovi-tenger és a Kercsi-szoros közös használatáról szóló orosz-ukrán megállapodást.

Az indoklás szerint a Donyecki Népköztársaság, valamint Zaporizzsja és Herszon megye Oroszországhoz „csatlakozásával” az Azovi-tenger és a Kercsi-szoros partjai kizárólagos orosz tulajdonba kerültek. A szerződés felmondására tehát azért volt szükség, mert Ukrajna „elvesztette” parti állami státuszát ezen vizek tekintetében.

A vonatkozó szerződést 2003. december 24-én írták alá Kercsiben. A dokumentum rámutatott az Azovi-tenger és a Kercsi-szoros fontosságára a két ország gazdasági fejlődése szempontjából, valamint arra, hogy az azovi és kercsi vízterületet egységes gazdasági és természeti komplexumként kell megőrizni. Idén februárban az ukrán parlament felmondott valamennyi együttműködési megállapodást, amelyet Ukrajna az Azovi-tengerrel kapcsolatban Oroszországgal kötött.

A Moszkva által elfogadott felmondási törvényben említett ukrajnai régiók Oroszországhoz csatolását a nemzetközi közösség nem ismerte el.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230613_Az_oroszok_csavaros_indokkal_felmondtak_az_Azovitenger_es_a_Kercsiszoros_kozos_hasznalatarol_szolo_megallapodast

Részvény: