„Az oroszbarát republikánusok kisebbségének hangja” az USA-ban és egy új segélycsomag Ukrajnának

Egy éven belüli második washingtoni látogatása során Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnöknek a kongresszusi képviselők számos éles kérdésére kellett válaszolnia. De a republikánusokból az Ukrajna támogatásának kétkedői továbbra is a „hangos kisebbségben” maradnak, és Joe Biden rendíthetetlen támogatásáról biztosította Ukrajnát, bár csalódást okozott Kijevnek, amikor megtagadta az ATACMS azonnali biztosítását.

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter pedig bejelentette, hogy az Egyesült Államok a korábban engedélyezett transzferek keretében 128 millió dolláros új biztonsági segítséget, valamint 197 millió dolláros fegyvert és felszerelést biztosít Ukrajnának. A CNN szerint a csomag további légvédelmi lőszereket tartalmaz, „hogy segítsen megerősíteni Ukrajna légvédelmét az orosz légicsapások ellen most és jövő télen, amikor Oroszország valószínűleg folytatja támadásait Ukrajna kritikus infrastruktúrája ellen”.

„Tüzérségi lőszert és páncéltörő fegyvert, valamint kazettás lőszert is tartalmaz, ami tovább erősíti Ukrajna képességét az orosz erők elleni ellentámadás folytatására” – tette hozzá Blinken. A Pentagon honlapja azt írja, hogy az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma további biztonsági segítségnyújtási csomagot küld Ukrajna kritikus biztonsági és védelmi szükségleteinek kielégítésére.

Az USA által Ukrajnának juttatott segélyek teljes összege meghaladta bármely más országnak nyújtott segély összegét. A The Washington Post szerint ez az összeg már elérte a 66,2 milliárd dollárt. Megjegyzik, hogy 43,1 milliárd dollár katonai segély, 20,5 milliárd dollár a gazdasági támogatás részesedése, további 2,6 milliárd dollár pedig humanitárius segély.

A világ tömegmédiája ragaszkodik a „republikánusok hangjának” létezésének tényezőjéhez, akik állítólag ellenzik Ukrajna támogatását az Oroszországgal vívott harcában. A közelmúlt eseményei okot adnak annak feltételezésére, hogy az USA Republikánus Pártja oroszbaráttá válik. Az igazság azonban, mint mindig, nem szereti az ilyen egyszerűsítéseket és általánosításokat. Nem mondható, hogy a Republikánus Párt monolitikus.

Jelenleg a Republikánus Párton belül legalább több ideológiailag elkülönülő csoport különíthető el. Kezdjük az ukránbarátokkal. Először is, a reaganista konzervatívok – ugyanazok a politikusok és szavazók, akik megteremtették a „jó öreg Republikánus Párt” klasszikus és fájdalmasan ismerős képét. Hasonló választási területen játszanak a neokonzervatívok is, akik abban különböznek a reaganistáktól, hogy nagyobb hangsúlyt fektetnek az úgynevezett „kultúrháborúkra” – a társadalmi, vallási és kulturális élet liberalizációja elleni küzdelemre. A mérsékelt republikánusok is meglehetősen ukránbarátok. Nem támogatják a konzervatívokat, mert ragaszkodnak a „kultúrháborúkhoz”, és nem hajlandók produktív kompromisszumokat kötni. De a médiában a leglátványosabbak és a legkevésbé ukránbarátok a trumpisták vagy a MAGA-republikánusok (a „Make America Great Again” szlogen rövidítése). Ezek az előző elnök Trump tisztelői és lelkes támogatói.

Miért erősödik fel a trumpisták hangja a Republikánus Pártban – és miért csatlakoznak a párt mérsékeltebb tagjai retorikájukhoz?

Az első tényező az, hogy most USA-ban a választások előtti időszak van, amikor a politikusok még érzékenyebben reagálnak a választók hangulatára. Észrevehető egy általános tendencia az amerikaiak Ukrajna iránti támogatásának csökkenése felé. A második tényező a volt amerikai elnök befolyása a Republikánus Pártra. Trump négy éves hivatali ideje alatt képes volt ideológiailag kiszorítani a „hagyományos” neokonzervatív republikánusokat, és ráerőltetni tudta a párt napirendjére vonatkozó elképzelését. A harmadik tényező az ukrán ellentámadás elvárásai és valósága közötti különbség az amerikai politikusok szemében.

Ezért meg lehet magyarázni a republikánusok ilyen pozícióinak okát – USA-ban a választások előtti időszak kezdödött, amikor a politikusok érzékenyebbek a választók hangulatára.

A különböző közvélemény-kutatások némileg eltérő százalékos arányt mutatnak Ukrajna és a katonai segélyek támogatottságában az amerikaiak körében, de megfigyelhető az általános csökkenő tendencia. A Fox News augustusi közvélemény-kutatása például azt mutatta, hogy a válaszadók 36%-a támogatja az Egyesült Államok szerepének csökkentését Kijev megsegítésében – ez 10%-kal több, mint decemberben. És bár összességében 61% támogatta a megsegítéset, az emelést követelők száma 29%-ról 21%-ra csökkent. A CNN által megrendelt közvélemény-kutatás augusztus elején ugyanezt a tendenciát mutatta: az amerikaiak mindössze 42%-a mondta azt, hogy az Egyesült Államoknak többet kellene tennie Ukrajna támogatásáért, a 2022. február végi 62%-kal szemben.

És mivel az összes ilyen közvélemény-kutatás során a demokrata szavazók sokkal nagyobb támogatást mutatnak az Ukrajnának nyújtott segélyek iránt, a szakadék közöttük és a republikánus szavazók között csak tovább fog mélyülni. Végtére is, a republikánus elnökjelöltség minden esélyese – Donald Trump, Ronald DeSantis floridai kormányzó és kisebb mértékben Vivek Ramaswamy vállalkozó – ezt az izolacionista irányvonalat követi, ellátva a szavazók bázisát. Ráadásul Ronald DeSantis nem mindig ragaszkodott ehhez az állásponthoz, és a képviselőházban végzett munkája során bírálta a demokratákat Ukrajna elégtelen támogatása miatt.

Így Zelenszkij látogatása és az ukrajnai segélyezés témája a 2024-es választások előtt magán a Republikánus Párton belül jelentette a „törésvonalát” – hangsúlyozza a CNN. Míg Nikki Haley, az Egyesült Államok volt ENSZ-nagykövete Ukrajnát védte, emlékeztetve arra, hogy „egy bandita megszállt egy Amerika-barát, szabadságszerető országot”, addig az ellenkező tábor populista republikánusai, például Vivek Ramaswamy egyre gyakrabban kritizálják Zelenszkijt és Ukrajnát.

És nem szabad elfelejtenünk, hogy a republikánusok körében minden „oroszbarát populizmus” szokásos újraválasztási retorika, amely a Republikánus Párt radikális választóinak, vagyis a radikális izolacionistáknak a „támogatásán” alapul. Ebben az esetben minden republikánus „rossz” lesz? Egyáltalán nem. Sőt, az USA-ban is vannak nyilvános kezdeményezések, amelyek Ukrajna támogatásáért lobbiznak a republikánusok körében. Egyikük – a Republikánusok Ukrajnáért – reklámkampányt indított a republikánus politikusok körében azzal a felhívással, hogy szavazzanak további Kijevnek nyújtott segélyekre.

Ezért nem kell összekeverni a valódi oroszbarát narratívákat a republikánusok kisebbségében, akiket inkább a Kreml szponzorál, a párt előválasztási játékaival, amelyek folyamatosan zajlanak az amerikai elnökválasztás idején.

Részvény: