Az orosz vezető titkosszolga fia Budapesten lelhetett menedéket

Függőben lévő letelepedési engedélye van Magyarországon egy olyan orosz hírszerzési vezető családjának, akit felelősnek tartanak az Ukrajna ellen indított orosz agresszióért. A magyar hatóságok nemzetbiztonsági kockázat miatt eljárnak az ügyben.

Még néhány hónappal ezelőtt is a budapesti Fashion Street egyik saroképületében, egy elegáns Bécsi utcai ház egyik lakásában volt Andrej Nariskin, az orosz külső hírszerzést (SZVR) vezető Szergej Nariskin fiának bejelentett lakcíme – írja a Direkt36 megjegyezve, hogy a pontos címet személyiségi jogi okokból nem hozza nyilvánosságra.

Ezt egy, a Pest Megyei Kormányhivatal által 2022. június 15-én kiállított dokumentum bizonyítja, amelyet a Direkt36-tal egy nyílt forrású nyomozásokkal (OSINT, vagyis open-source intelligence) foglalkozó ukrán csoport, a Molfar osztott meg. A Molfar Ukrajna megtámadása óta az orosz háborús atrocitások felderítése mellett az orosz elit rejtett nyugati vagyontárgyainak felderítésével is foglalkozik.

A Molfar megbízott egy Marathon Investigations nevű görög magánnyomozó irodát, amely a több EU-s országra is kiterjedő vizsgálódásai során rábukkant azokra a híradásokra, miszerint a Nariskin család tagjai letelepedési engedélyhez jutottak Magyarországon a letelepedési kötvényprogram keretében.

Az akkori kutatásokból még nem derült ki, hogy Nariskinék pontosan hol telepedtek le Magyarországon, vagyis hogy hol a lakcímük. A Molfar által megbízott magánnyomozó iroda a magyar hatóságoktól szerezte meg a címet.

Válaszol a hivatal

A tavaszi választások óta a polgári titkosszolgálatokat, így köztük az orosz kémek elhárítására is hivatott Alkotmányvédelmi Hivatalt (AH) Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke felügyeli. A Direkt36 azon kérdésére, hogy Rogán rendelkezett-e információkkal Andrej Nariskin kapcsolatáról, illetve hogy ezt jelezte-e adott esetben az AH-nak, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nem válaszolt.

A minisztérium ugyanakkor számos más, eddig nem ismert részletet elárult Andrej Nariskin magyarországi tartózkodásáról. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy a Nariskin család 2015 óta meglévő letelepedési engedélyét nemzetbiztonsági kockázat miatt az AH már 2020-ban visszavonta, ám ez a döntés még nem végleges, mert az érintettek fellebbeztek ellene, és a bíróság még nem határozott az ügyben. Valamint azt is közölték, hogy 2019 óta nem járt Budapesten az orosz férfi.

Forrás:https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/orosz-kemfonok-szvr-szergej-nariskin-budapest-letelepedesi-kotveny.762997.html

Részvény: