Az orosz titkosszolgálatnak dolgozó kémeket tartóztattak le Nagy-Britanniában

Egy kivándorlók beilleszkedését segítő bolgár párról és egy technikusként is dolgozó férfiról derítették ki a brit hatóságok, hogy Oroszországnak kémkedhettek.

Letartóztattak a brit hatóságok három embert, akiket azzal vádolnak, hogy Oroszországnak kémkedtek. A két férfi és egy nő közül egyik sem orosz: mind a hárman bolgár állampolgárok, és a nevük alapján tényleg bolgár nemzetiségűnek is tűnnek.

Orlin Ruszev korábban Oroszországban üzletelt, 2009 óta él Nagy-Britanniában, előbb pénzügyi területen dolgozott technikusként, majd egy olyan üzletbe is belevágott, amely beszélgetések és elektronikus jelek lehallgatásával is foglalkozik – írja a BBC. Katrin Ivanova és Bizer Dzsambazov, akik állítólag egy párt alkotnak, az egészségügyi munkájuk mellett – a nő egy magánegészségügyi szolgáltató laboratóriumi asszisztense, a férfi kórházi sofőr – egy olyan közösségi szervezetet vezetnek, amely a kivándorló bolgároknak segít beilleszkedni.

A három gyanúsítottat februárban tartóztatták le, és most hozták nyilvánosságra az ellenük szóló vádakat. A nemzetbiztonságisok szerint a brit és a bolgár útlevél mellett francia, olasz, spanyol, horvát, szlovén, görög és cseh személyigazolványokat is beszereztek, és Oroszországnak szivárogtattak ki információkat – hogy milyeneket, azt egyelőre nem részletezték.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230815_orosz_titkosszolgalat_Nagy_Britannia_kem_letartoztatas

Részvény: