Az orosz propaganda, mint a Kreml „tömegfegyvere” elleni küzdelem

         Minden diktátor hatalma nagyon erős propagandára épül. Az emberei, és ha szeretné, a világközösség nézeteinek irányításával könnyedén megvalósíthatja minden ambícióját. Ennek érdekében működik a Kreml „propagandagépezete”, amely Ukrajna elleni fő fegyverré vált, amellyel Putyin támadja a világot. Az orosz propaganda az orosz állami információs politika, speciális tájékoztatási intézkedések, valamint az érintett állami szervek és intézmények konglomerátuma, amelyek a „nyilvános tájékoztatás” leple alatt az Oroszország lakosságának lakosságának pszichológiai kezelésében vesznek részt, valamint más országok – elsősorban a posztszovjet orosz nyelvterület országai és az orosz diaszpóra. Az orosz propaganda tárgya továbbá az USA, EU, arab és más országok idegen nyelvű lakossága. Általában az orosz propagandát legalább 40 nyelven terjesztik 160 országban.

         A Kreml-pestis elleni küzdelem érdekében az EU elfogadta az Oroszország elleni 9. szankciócsomagot, amely négy orosz csatorna sugárzásának tilalmát tartalmazza. Moldova felfüggesztette 6 orosz propagandát terjesztő csatorna engedélyét is. Rendkívül fontos esemény ez, hiszen végre Nyugaton is megtörténik annak felismerése, hogy az orosz propaganda, az orosz hibrid agresszió másik eszköze.

         Az orosz propaganda az ötödik oszlop, amely elég régen belépett Európába, mert az orosz tévécsatornák több mint egy tucat éve sugároznak szinte az egész világon. Valóságos fegyverré vált a Putyin számára szükséges ukránellenes eszmék sugárzása, amelynek pusztító hatása az európai polgárok azon rétegére volt, amely természetesnek vette Oroszország Ukrajna elleni háborújáról szóló hamis információkat, és önmaga számára észrevétlenül a véres diktátor mellé állt.

         Orosz oldalon a Kreml keményen elnyom minden olyan információs portált, amely nem sugározza azt az ötletet, amire Putyinnak szüksége van. Oroszországban szigorú katonai cenzúra van érvényben: bevezették a „hamisítványokról” és a külföldi ügynökökről szóló törvényt. Azokat az újságírókat, akik ezzel nem értenek egyet, kikényszerítik az országból, hosszú időre börtönbe küldik (Jasin és mások), a Roszkomnadzor pedig bezárja a weboldalakat és médiát.

         A Kreml gondoskodott arról, hogy az orosz állampolgárok egy cseppet se fogyasszák el a valódi információkat, de ne csak úgy, hogy elvonják az oroszoktól az ilyen erőforrásokat – Putyin elvitte az oroszoktól a jogot, hogy bármilyen információt szabadon fogyaszthassanak. Az orosz állami propaganda totális, cinikus, hazug és a szovjet propaganda közvetlen utódja, de aktívan felhasználja más történelmi autoriter és totalitárius rendszerek tapasztalatait is. Az oroszországi propagandát mindig a cenzúrával párhuzamosan használják: a cenzúra elvág minden nézeteltérést, a propaganda arra kényszeríti az embereket, hogy az uralkodó elit érdekeinek és céljainak megfelelően gondolkodjanak.

         A világ és az európai közösség harca az orosz propaganda ellen olyan heves legyen, mint az ukránok harca az orosz megszállók ellen. Érdemes megjegyezni, hogy a félelem és a megfélemlítés a Kreml egyik kulcsfontosságú eszköze. Putyin már február 24-i beszédében megfenyegette a világot: „aki megpróbál minket megakadályozni… tudnia kell, hogy Oroszország válasza azonnali lesz, és olyan következményekhez vezet, amilyeneket történelme során soha nem tapasztalt.”

         Putyin rezsimje már most a történelem egyik legvéresebbé válik, ezért az alapítása – propagandája – elleni küzdelem az EU és a világközösség tevékenységének sarokkövévé kell, hogy váljon, mert az orosz média része az ukrajnai népirtó háborúnak – hasonló arra, amit a ruandai rádió és televízió tett a tuszi elleni népirtás idején.

         Az elfogadott döntések nem annyira Ukrajnát, hanem magát Európát segítik abban, hogy megvédje magát Oroszország káros információs befolyásától és a Kreml hamis propagandájától. Az orosz propaganda betiltása állambiztonsági és a polgárok információhigiéniájának kérdése, aminek semmi köze a szólásszabadsághoz.

Részvény: