Az Orosz Fegyveres Erők bosszút állnak a békés ukránokon a saját védelmük hiányosságaiért: Ukrajna két napja erőteljes ágyúzása

A „Moszkva” cirkáló után a második legnagyobb hajó, az „Olenegorszkij Gornjak” hajó, valamint a „SIG” olajszállító tartályhajó elleni sikeres támadás augusztus 4-5-én ez nem csak Kijev ígért reakciója az ukrán kikötőkbe vezető tengeri folyosó oroszok általi blokádja miatt. Az ukrán biztonsági erők egy lövéssel legyőzték a Fekete-tengeri flotta nagyszerűségét és az Orosz Föderáció olajállamként betöltött jelentőségét.

         Egészen a közelmúltig a fekete-tengeri flottát a világ egyik legerősebbnek tartották, de Ukrajna kreatív és technológiai megoldásai lehetővé teszik, hogy szimmetrikus választ adjon a Fekete-tengeri flotta számára, azaz „szorozzuk meg nullával”. A fegyveres erők pontos válaszai hihetetlen károkat okoznak az orosz Fekete-tengeri flotta imázsának.

         Most az oroszok úgy döntöttek, hogy az ukránoknak kell fizetniük azért, hogy az Oroszország által indított háború visszatér a területére. Augusztus 5-én, szombaton az Orosz Föderáció külügyminisztériumának utálatos sajtótitkára, Maria Zaharova „büntetéssel” fenyegette meg Ukrajnát az ukrán Biztonsági Szolgálat által a „SIG” orosz tartályhajó ellen elkövetett állítólagos támadás miatt. Zaharova valamilyen oknál fogva úgy döntött, hogy a Biztonsági Szolgálat vezetője, Vaszilij Maljuk már bevallotta a „SIG” tartályhajó elleni támadást, aki „törvényes, logikus és hatékony lépésnek nevezte azt a cinikus terrortámadást, amelynek célja a fegyvertelen civilek megölése volt ukrán nácikra jellemző embertelenséggel.” Majd az orosz külügyminisztérium képviselője a tőle megszokott durva hangon az orosz propaganda kliséit használta, és kijelentette, hogy „a kijevi rezsim, amely nem szembesül a nyugati országok és nemzetközi szervezetek elítélésével, aktívan alkalmaz új terrorista módszereket, ezúttal a Fekete tengeren.” A komment végén az agresszor ország külügyminisztériumának sajtótitkára „barbár támadásokkal” vádolta Ukrajnát, és „büntetéssel” fenyegetőzött.

         Ezért augusztus 5-én este az orosz csapatok egy irányított légibombával vették célba a kupjanszki közösség vérátömlesztési központját. Ezzel kezdődött Ukrajna egyik legmasszívabb bombázása a teljes körű háború alatt. Az oroszok 2023. augusztus 5-én estétől augusztus 6-án reggelig masszív rakétatámadást indítottak Ukrajna területére légi és tengeri rakétákkal, valamint iráni Shahed-136/131 csapásmérő drónokkal. Az első támadási hullámban augusztus 5-én este az orosz fegyveres erők 14 Kalibr tengeri cirkáló rakétát és három X-47 Kinzsal aeroballisztikus rakétát használtak. 14 Kalibr-ből 12-t megsemmisített az ukrán légvédelem.

         Mind a 27 Shahed-136/131 támadó UAV-t, a 6 Kalibr rakétából 5-öt (második hullám) és a 20 X-101/X555 típusú légi bázisú cirkálórakétából 13-at az ukrán  légivédelem a védelmi erők egyéb légvidelmi összetevőivel együttműködve semmisített meg. Összessen tehát több támadási hullámban 2023. augusztus 5-én estétől augusztus 6-án reggelig az ellenség 70 légi támadási eszközt alkalmazott.

         A legnagyobb támadást Sztarokonsztantinov városa szenvedte el, ahol az ukrán repülőtér is található. Az Orosz Föderáció több mint tucatnyi légi fegyvere repült erre a helyre. Azonban, mint mindig, most is az ukrán civilek szenvednek a legtöbbet. Sztarokonsztantinovban a robbanáshullám több magánlakás tetőjét, ajtaját és ablakát megrongálta, az egyik közösségi kulturális intézményben, a buszpályaudvar helyiségeiben és egy kereskedelmi helyiségben betörtek az ablakok. Ráadásul az ellenséges támadás következtében tűz ütött ki a kukoricahulladék raktárban lévő elevátor területén.

         Zelenszkij ukrán elnök hangsúlyozta: bármennyi ilyen orosz támadás is legyen, továbbra sem ad semmit az ellenségnek. „Mindazonáltal megvédjük Ukrajna és népünk szabadságát. És Oroszországnak nem sikerül felváltani a nemzetközi jogat sem terrorral, sem válságokkal, sem megfélemlítésekkel. Szó szerint minden hét valóban világerőt ad a normális élet védelméhez” – mondta az elnök.

         Általánosságban elmondható, hogy augusztus 5. és 6. között a nap folyamán Oroszország Ukrajna felét – 12 régiót – lelőtte. Különböző fegyverekkel, különböző módszerekkel.

         Az oroszok az ukránokat használják célpontként a kiképzés alatt álló kezdő helikopterpilóták számára. A pilóták hiánya miatt a terrorállam hadserege elkezdte bevonni a repülőiskolák fiatal kadétjait az Ukrajna elleni támadásokba. Helikopterekről irányítatlan rakétákkal bombázzák Szumi régió területét. Augusztus óta az orosz repülőiskolák kadétjai helikopterekről hajtanak végre gyakorlati lövöldözést irányítatlan rakétákkal a Szumi régió településein. Ugyanakkor az alacsony szakmai színvonal miatt a rakéták egy része az Orosz Föderáció területén lévő létesítményeket találta el. Az ukrán szolgálatok hangsúlyozták, hogy az orosz tegnapi tinédzsereket úgy kényszerítették edzésre, hogy civilekre lőjenek, és szándékosan ellátják őket irányítatlan rakétákkal.

         Ezt a bosszú taktikáját alkalmazza Oroszország a háborújában, amelyet szintén ő indított. Az ukránok Oroszországhoz való történelmi hovatartozásának képét ápolva, a Kreml nehezen tudja megmagyarázni az oroszoknak a légvédelmi erőkkel kapcsolatos saját téves számításait és a vérontást (ami az ukrán fegyveres erők sikeres akcióihoz vezet). Ezért médiában szükséges fenntartani a Kreml erősségéről alkotott képét. Ez a hatalomkép pedig Ukrajna terroristák általi tömeges ágyúzása egy hétvégi éjszakán. Kamikaze drónok, rakéták, irányított légibombák – a hadviselés minden eszközét az ukránok tapasztalták Putyin és csatlósai terrorista ambíciói miatt.

Részvény: