Az Orbán-kormány elvenné a közvilágítást is az önkormányzatoktól

A közvilágítás államosításáról Szita Károly „még nem szeretne semmit sem kommunikálni”.

Az iskolák, kórházak, a szemétszállítás, majd a víziközművek után a rezsitámogatás fejében a közvilágítást venné át az önkormányzatoktól az Orbán-kormány – írja a Népszava.

Január végén Szita Károly, Kaposvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökeként kereste fel a Karmelita kolostorban Orbán Viktort, akivel közösen „áttekintették, hogy az állam milyen segítséget tud adni a nehéz helyzetbe került településeknek”. Szita azzal az ígérettel távozott, hogy a – lélekszámát tekintve – közepes méretű megyei jogú városok, mint amilyen például Kaposvár, 800 millió forint körüli kompenzációra számíthatnak, míg a jelentősebb adóbevétellel rendelkező városok ennél kevesebbet, 200 millió forint körüli összeget kaphatnak.

Szita a hvg.hu kérdésére arról is beszélt, hogy egyes önkormányzati feladatokat is átvehet az állam az önkormányzatoktól, az ezzel együtt felmerülő költségekkel, kiadásokkal együtt. A Népszava értesülései szerint Szita egy informális beszélgetésen elárulta, hogy a miniszterelnökkel „sorra vették” az átvehető önkormányzati feladatokat, amelyek közül a kormányfő a közvilágítást „választotta”.

Mint írják, az elmúlt évek államosítási hullámai után meglehetősen leszűkült a lista, és van olyan önkormányzati feladat, amitől eleve elzárkózik a kormány, mint például a szociális intézmények, temetők üzemeltetése. A közösségi közlekedésből pedig láthatóan csak a helyközire tart igényt az Orbán-kabinet. A színházak közül pedig már ki is mazsolázta a kormány, ami neki kellett, a művelődési házakat a Lezsák Sándor vezette Népfőiskola Alapítvány által működtetett Nemzeti Művelődési Intézettel (NMI) fogta hálóba.

A lap kérdéseire Szita Károly annyit válaszolt munkatársán keresztül, hogy Kaposvár számlájára – ahogy tudomása szerint a többi, első körben rezsikompenzációban részesült önkormányzathoz is – megérkezett a pénz, amit energiatakarékosságot célzó beruházásokra fordítanak. A második körösökkel tudomása szerint egyenként tárgyal majd a kormány képviselője. A közvilágítás államosításáról viszont Szita „még nem szeretne semmit sem kommunikálni”, és „ha majd publikus lesz, elmondja”. A Népszava kereste az Energiaügyi Minisztériumot is, de nem kaptak választ arra, hogy készülnek-e az önkormányzati közvilágítási rendszerek átvételére.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20230223_Uj_celpont_Orbankormany_elvenne_az_onkormanyzatoktol_a_kozvilagitast_is

Részvény: