Az Európai Tanács csúcstalálkozója: a segélyek Ukrajnának juttatása megerősíti az ukrán fegyveres erőket, és befektetésnek lesz az európai békés jövőbe

Február 1-jén, az Európai Tanács csúcstalálkozóján alapvető döntés születhet arról, hogy a következő négy évre pénzügyi segítséget nyújtanak Ukrajnának. Ukrajna pozitív döntésre számít az Ukraine Facility program keretében 50 milliárd euró összegű pénzügyi támogatás odaítéléséről. Korábban mind a 27 EU-tag egyetértett e döntés támogatásában.

Biztató elvárásaink vannak az Európai Tanács következő, február 1-i ülésével szemben. Előrelépés van az Európai Békealap megnyitásában, amivel kapcsolatban az egyes EU-tagok álláspontja miatt a helyzet hosszú időn át blokkolt volt. De dolgozunk a feloldáson, és bátorító lépéseink vannak ebbe az irányba” – hangsúlyozta Dmitrij Kuleba külügyminiszter.

Az Európai Tanács csúcstalálkozóján a felek közötti megbeszéléseken Ukrajna jövőbeni EU- és NATO-tagsága is szóba kerül. Kuleba rámutatott, hogy vannak közös megközelítések ezekben a kérdésekben, és Litvánia, amely mindkét intézmény tagja, aktívan támogatja Ukrajna ezirányú útját.

„Megbeszéltük a vagyon befagyasztásával kapcsolatos kérdéseket, a szankciókat és mindent, ami hatékony megoldást igényel” – tette hozzá Dmitrij Kuleba.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök korábban azzal fenyegetőzött, hogy blokkolja az uniós pénzügyi támogatást Ukrajnának, és leállítja az ország további bevonulását a blokkba, ha az EU vezetői nem gondolják át Kijev támogatására vonatkozó stratégiájukat. Később azonban közölte: Magyarország beleegyezik abba, hogy ne éljen vétójoggal az 50 milliárd eurós támogatás Ukrajnának juttatásakor, feltéve, hogy Brüsszel feloldja a Magyarországnak szánt 30 milliárd eurót.

Elina Valtonen finn külügyminiszter magabiztosan kijelentette, hogy Orbán nem fogja blokkolni az 50 milliárd eurós uniós támogatást Ukrajnának, hangsúlyozva, hogy ez a döntés pozitív jelzés az európai egység számára, és jelzi, hogy Brüsszel tudatában van az orosz veszélynek.

Az Ukrajnának nyújtott 50 milliárd eurós pénzügyi támogatás nemcsak az ország stabilitásába való befektetés, hanem az európai biztonsághoz is jelentős hozzájárulás. Ez az összeg az ukrán gazdaságot, ipart és szociális programokat hivatott támogatni a következő négy évben.

Különösen fontossá válik olyan körülmények között, amikor Ukrajna aktívan védi szabadságát és szuverenitását, Putyin orosz elnök pedig egy hosszú háborús stratégiát követ. A Kreml növekvő katonai tevékenységével kapcsolatos fenyegetések egész Európát érinthetik, és Ukrajna jelentős pénzügyi támogatása lesz az egyetlen módja annak, hogy megvédje a kontinenst ezektől a kockázatoktól.

Részvény: