Az EU-tagságot a szovjet megszálláshoz hasonlította, Trump pedig Törökország vezetőjének nevezte: Orbán megvetésének jelzője a világban

Mint október 23-án kiderült, az EU-tagországok külügyminiszterei ismét nem tudtak megegyezni az Európai Békealap nyolcadik, 500 millió eurós részletének Ukrajnának nyújtott katonai segélyezéséről. Mint ismeretes, a magyar OTP Bank kikerült az „oroszországi üzletelés” feketelistájáról, de Budapest jogi garanciákat követel, hogy ez a döntés végleges.

Korábban ismertté vált, hogy Magyarország blokkolta az Európai Békealap következő, 500 millió eurós segélycsomagjának Ukrajnának történő átutalását, bár Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, hogy Budapest blokkolja az Európai Unió Ukrajnának szánt katonai részletét, amíg Kijev nem zárja ki az OTP Bank-ot a nemzetközi „háborús szponzorok” listájáról.

A magyar kormány egyszerűen rombolja az ország politikai nemzetközi imázsát azzal, hogy nem teljesíti Brüsszellel szembeni kötelezettségeit, és bejelenti az egész világnak, hogy az EU-tagság egyenértékű a „szovjet megszállással”. Az 1956-os forradalom szovjet csapatok általi leverésének évfordulóján Orbán Viktor magyar miniszterelnök országa európai uniós tagságát a szovjet megszálláshoz hasonlította. Ezt a véleményét október 23-án, hétfőn fejtette ki.

Magyarország miniszterelnöke Veszprémben tartott beszédében Magyarország uniós tagságát országa több mint negyven éves szovjet megszállásához hasonlította. Különösen azzal vádolta az EU-t, hogy a liberális demokrácia modelljének erőltetésével igyekszik megfosztani Magyarországot identitásától, amit a magyarok – mint mondta – elutasítanak. „Ma vannak dolgok, amelyek a szovjet időkre emlékeztetnek bennünket. Igen, előfordul, hogy a történelem ismétli önmagát” – mondta Orbán a rendezvényen, ahol az állami médián kívül a média képviselői sem voltak jelen. Orbán úgy véli továbbá, hogy Brüsszel olyan módszereket alkalmaz Magyarország ellen, amelyek gyökerei a szovjet uralom idejéből származnak. „Szerencsére az, ami egykor tragédia volt, ma a legjobb esetben is vígjáték. Szerencsére Brüsszel nem Moszkva. Moszkva tragédia volt. Brüsszel csak egy rossz modern paródia” – tette hozzá.

Orbán Viktor nagyon megalázó szavai csak még egyszer hangsúlyozzák alkalmatlanságát, képmutatását, mint a modern állam politikusának és provokatívságát, amely csak Moszkva javát szolgálja.

Olyan „barátai” birtokában, mint Donald Trump (a „hagyományos és igazságos világ” másik képviselője), Orbán majdnem Törökország vezetője lett. A volt amerikai elnök tegnap a kampánybeszéd során összekeverte nemzetközi barátai nevét: Orbán Viktort Törökország vezetőjének nevezte.

„Az egész világ felrobban. Tudod, ez nagy megtiszteltetés számomra – van ilyen ember, Orbán Viktor, hallott már róla valaki? Valószínűleg a világ egyik legerősebb vezetője. Ő Törökország vezetője” – mondta a volt amerikai elnök. Trump hozzátette, Orbánnak „frontja” van Oroszországgal. Ugyanakkor sem Törökországnak, sem Magyarországnak nincs határa az Orosz Föderációval.

Egy ilyen kijelentés kétségtelenül tanúskodik Trump alkalmatlanságáról és alapvető földrajztudásainak hiányáról, valamint Orbán alacsony támogatottságáról a világban, ha összetévesztik Törökország elnökével, országát pedig az Orosz Föderáció szomszédságába helyezik.

Orbán oroszbarát politikája ezt bizonyítja. „Amikor egy független államot az oroszok katonai agressziónak vetnek alá, világosan, közvetlenül kell beszélnünk, és erkölcsi álláspontot kell képviselnünk. Azt javaslom, hogy beszéljünk világosan: ez katonai agresszió” – ez a közvetlen idézet Magyarország kormányfőjének, Orbán Viktornak a 2008-as Grúzia elleni orosz támadás után tett nyilatkozatából. Orbán, a kommunista Magyarországon tiltakozó mozgalom egykori aktív résztvevője közleményében hangsúlyozta, hogy az 1956-os véres események után a magyarság erkölcsi kötelessége az ilyen értékelés.

A történelem nem tanít Orbánnak semmire. Most Putyinhoz rohan az első hívásra, és olyan kijelentéseket tesz, amelyeket a Kreml nagyon szeretne hallani. Nemrég Putyin még dicsérte is, mintha Orbán azon kevesek közé tartozna, akik igyekszenek kapcsolatot tartani Oroszországgal. Érdekes, de Orbánnak nincsenek kérdései, hogy mások miért hagyják figyelmen kívül a Kreml-et? Sőt, most a magyar miniszterelnök ugyanazoknak a diákoknak az emlékét árulja el, akik 67 évvel ezelőtt nem féltek felszólalni a rendszer ellen. Most Orbán visszavezeti ezt a rezsimet Budapestre, és maga nyitja ki az ajtót.

A Putyinnal való hírhedt találkozóra azért volt szüksége Orbánnak, hogy bebizonyítsa, létezik egy „alternatív” út, amely lehetővé teszi számára, hogy a NATO-ban és az EU-ban maradjon, pénzt kapjon, biztonságban részesüljön – és jó kapcsolatokat építsen ki Pekinggel, Moszkvával, sőt Teheránnal is. Az EU és a NATO túl sokáig hunyt szemet, hogy Magyarország „irányított demokrácia” országává válik, ahol a kormány „kritizálható”, de megváltoztathatatlan, az igazságszolgáltatással és a médiával kapcsolatos problémák vannak, a korrupció és a hatalom monopolizálása ural. És nem volt idejük észhez térni, amikor meglátták, hogy egy ilyen út szükségszerűen Putyinnal való öleléssel végződik.

Még Litvánia egykori külügyminisztere, Linas Linkevičius is utalt arra, hogy Magyarország, ahogy Orbán Viktor uralma alatt lett, ne legyen többé az Európai Unió tagja.

Linkevičius Twitter-üzenetében (X) megjegyezte, hogy a való élet számos nemzetközi mechanizmus tökéletlenségét mutatta, különösen az EU-ban és az ENSZ-ben. A bejegyzését Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Putyin orosz elnök egymás kezét fogó fotójával illusztrálta, utalva arra, hogy a szövegben mely országokra utal.

Amíg Brüsszel szemet huny Orbán Európa-ellenes politikája előtt, addig is „vakond” lesz az EU-ban a Fidesz és a pártvezetése személyében. Az EU-szerződések nem biztosítanak egyértelmű mechanizmust egy tagállam kizárására. És nincs mód arra, hogy a terrorizmust támogató államot eltávolítsák az ENSZ Biztonsági Tanácsából. A világvezetésre törekvőknek valószínűleg oda kell figyelniük erre a problémára.

Részvény: