Az EU konszolidációja ismét veszélyben van. Magyarország nélkül ez nem lett volna

Az Európai Unió országainak közössége a legutóbbi csúcstalálkozón ismét fontos kihívásokkal és vitákkal szembesült. Magyarország és Szlovákia miniszterelnöke, Orbán Viktor és Robert Fico, mint mindig, kifejtette álláspontját, amely sokakat lenyűgözött az EU-ban.

A csúcson megvitatott egyik fontos kérdés az Ukrajnának szánt, 50 milliárd eurós segélycsomagra vonatkozott. Orbán Viktor és Robert Fico ellenezte az ilyen jellegű segélyezést – közölték, hogy komolyan nem is fontolgatták volna egy ilyen lehetőséget. Erről a Politico számolt be saját diplomáciai forrásaira hivatkozva.

De ez még nem minden. Orbán Viktor úgy döntött, hogy megvédi saját nézeteit az ukrajnai helyzettel kapcsolatban. Nem volt hajlandó bocsánatot kérni Putyin orosz elnökkel való találkozásáért, és büszkeségét fejezte ki stratégiájára, amely szerinte elősegíti a békét. „Nagyon világos politikánk van, sok más stratégiájától eltérő. Nektek van háborús stratégiátok, nekünk békestratégiánk” – mondta Orbán.

Megjegyzendő, hogy ezt megelőzően, október 23-án a magyar ellenzéki képviselők elégedetlenségüket fejezték ki Orbán Putyinnal való találkozása miatt, és vörös festékkel öntötték le a miniszterelnöki hivatal melletti kerítést. Szerintük Orbán egy ilyen találkozóval meggyalázta az 1956-os forradalom hőseinek emlékét, akiket a szovjet hatalom elnyomott.

Fontos megjegyezni, hogy Magyarország nem először próbálja döntéseivel, nyilvános nyilatkozataival megbontani az Európai Unió egységét. Az EU-diplomácia vezetője azonban ezúttal világos és konkrét, félreértésekre alig hagyó instrukciót adott: „Magyarországot mindenesetre senki sem kötelezi arra, hogy az EU tagja maradjon. Ez szabad választás.”

Részvény: