Az emberiség cselekedete: Ukrajna egyoldalúan átadta a súlyosan megsebesült oroszokat, Oroszország szabotálja a fogolycserét

Ukrajna március 24-én egyoldalúan átadott Oroszországnak 5 súlyosan megsebesült orosz hadifoglyot – azokat, akiknek állapota lehetővé tette a gépjárművel való szállítást. Ez bizonyítja, hogy Ukrajna egyértelműen megfelel a nemzetközi normáknak, különösen a Genfi Egyezmények rendelkezéseinek. Ugyanakkor Oroszország szabotálja a hadifogolycsere folyamatát – erőszakkal fogva tart civilek százait, akiknek semmi közük a katonai szolgálathoz.

2022 végéig megközelítőleg 3400 ukrán katona volt orosz hadifogságban, közülük mintegy 2000-et már hazaküldtek. Az Oroszországban erőszakkal fogva tartott ukránok – katonai és civilek – számáról pontos adatok beszerzését egyelőre nem tartják lehetségesnek, mert Oroszország minden módon szabotálja nemcsak a hadifogolycserét, de számukról sem ad átfogó adatokat. Konkrétan Oroszország egyoldalúan lemondta a hadifogolycserét, amelyet 2023. január 14-re terveztek, és Ukrajnában összesen mintegy 15 000 embert tekintenek eltűntnek. Köztük lehetnek olyanok is, akiket orosz fogságban tartanak. Emellett a teljes körű invázió kezdete óta Oroszország több mint ezer ukrán civilt foglyul ejtett – közülük jelenleg 676 ember van orosz fogságban. Ezek tanárok, oktatók, orvosok, dolgozó szakmák képviselői. Fogva tartásuk súlyosan megsérti a nemzetközi jogot, és különösen a genfi egyezményeknek a háború áldozataival való emberséges bánásmódra vonatkozó rendelkezéseit.

A legtöbb szörnyűség és szenvedés az oroszok fogságába esett ukrán civilek sorsára esik. Köztük vannak katonaszemélyzet rokonai, önkéntesek, orvosok vagy ukránok, akik nem akartak árulóvá és kollaboránssá válni. Az oroszok „a különleges hadművelet negatív értékelésével” vádolták őket, bár az ilyen megfogalmazás jogi szempontból teljesen értelmetlen. A nők különösen szenvednek fogságban. A szabadult foglyok vallomása szerint a donyecki börtönben és a Taganrogban különösen kegyetlenek a tartózkodás feltételei. A nőket nem biztosítják orvosi ellátásban, nem jutnak hozzá higiéniai termékekhez, esetenként tilos napközben lefeküdni és leülni, pszichés nyomásnak vannak kitéve. A börtönőrök különösen kegyetlenül viselkednek az őrizetbe vett ukránokkal szemben.

A nemzetközi közösségnek minden erőfeszítést meg kell tennie annak megelőzése érdekében, hogy Oroszország súlyosan megsértse a nemzetközi jogot, és megakadályozza az ukrán foglyokkal, mind a katonai, mind a polgári foglyokkal szembeni embertelen bánásmódot. Az Oroszország cselekedete terror és háborús bűn, a hadviselés szokásainak megsértése. Az ukrán hadifoglyoknak – katonai és civileknek egyaránt – minden szükséges segítséget és megfelelő fogvatartási feltételeket kell biztosítani. Oroszországot szankciókkal és nemzetközi elszigeteléssel kell megbüntetni Ukrajna állampolgárai elleni szisztematikus erőszakossága miatt.

Részvény: