Az elmúlt 25 év legerősebb földrengése rázta meg Tajvant

Szerdán a Richter-skála szerinti 7,7-es erősségű földrengés érte Tajvant, derült ki a japán meteorológiai intézet méréséből. A katasztrófában négyen életüket vesztették, több tucatnyian megsérültek. Az egész szigeten áramkimaradások vannak, épületek omlottak össze, Dél-Japánban és a Fülöp-szigeteken szökőárveszélyre figyelmeztettek, és volt, ahol a rengések földcsuszamlást is okoztak. Ez volt a legerősebb földrengés Tajvanon 1999 óta, írja a Guardian.

A földrengés, melynek epicentruma a sziget keleti partvidékén fekvő, népszerű turistaváros, Hualien közelében volt, 15,5 kilométer mélységben, helyi idő szerint reggel 7 óta 58 perckor kezdődött.

A Reuters szerint legalább 26 épület omlott össze a területen, ennek több mint fele Hualien megyében. Legalább 20 ember rekedt a romok alatt, a mentési munkálatok jelenleg is zajlanak.

A japán meteorológiai ügynökség közlése szerint kisebb szökőárhullámok érték el Okinava déli részét, míg a fülöp-szigeteki szeizmológiai ügynökség a tengerparti tartományokban élőket figyelmeztette szökőárveszélyre, egyúttal felszólítva őket arra, hogy menjenek magasabban fekvő területekre.

A világ vezető chipgyártója, a tajvani TSMC a földrengés miatt leállította a termelést.

Habár a japánok 7,7-es erősségű földrengésről adtak tájékoztatást, a tajvani hatóságok ezzel szemben 7,2-es erősségű földmozgás mértek. Mindkét esetben a mostani volt az elmúlt 25 év legerősebb földrengése Tajvanon. 1999-ben egy 7,6-os erősségű rengés végzett pusztítást a szigeten: akkor 2400 ember halt meg és tízezren sebesültek meg.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2024/04/03/foldrenges-tajvan-szokoarriasztast-hualien-halottak/

Részvény: