Az Egyesült Államok és Nagy Britannia húszi állásokra mért légicsapást Jemenben

A húszi milícia által ellenőrzött „Al-Masirah” jemeni tévécsatorna jelentése szerint az Egyesült Államok és Nagy-Britannia szombaton két légicsapást hajtott végre Ras Isa kikötője ellen a Vörös-tengeri Saleef kikötővárosban.

Az amerikai erők arról számoltak be, hogy megsemmisítették az iszlamista húszi milícia hajó elleni rakétaállását, amely már kilövésre készen állt. A CENTCOM, az Egyesült Államok központi parancsnoksága az X portálon tett közleménye szerint a milícia által ellenőrzött területen felállított rakétaállás veszélyt jelentett az amerikai hadihajókra és a világkereskedelem szempontjából fontos hajózási útvonalon közlekedő kereskedelmi hajókra.

Jemennél halad el a világkereskedelem egyik legfontosabb, az Indiai-óceánt az egyiptomi Szuezi-csatornán keresztül a Földközi-tengerrel összekötő hajózási útvonala. Az Izrael és a Hamász iszlamista terrorszervezet közötti gázai háború kezdete óta a húszi milícia többször is megtámadott hajókat a Vörös-tengeren.

A Hamásszal szolidáris húszik a jemeni partoknál a feltételezésük szerint izraeli kapcsolattal rendelkező teherhajókat támadják. A támadásokra válaszul az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság az elmúlt hetekben több katonai csapást is végrehajtott a húszi állások ellen.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2024/01/27/izrael-hamasz-palesztin-haboru-gaza-percrol-percre-elo/#az-egyesult-allamok-es-nagy-britannia-huszi-allasokra-mert-legicsapast-jemenben

Részvény: