Az Atomenergia-ügynökség vezetője Zaporizzsjában van, Brüsszelben üléseznek az Ukrajnát támogató országok képviselői

Miközben a háttérben zajlik az ukrán ellentámadás, a diplomáciáé volt a főszerep június 15-én délelőtt.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy az ENSZ és Törökország által tető alá hozott ukrán-orosz gabonamegállapodást csak abban az esetben hajlandó meghosszabbítani az orosz fél, ha Ukrajna beleegyezik az általuk szorgalmazott változtatásokba.

A tavaly nyáron megkötött – és azóta rendszeresen felülvizsgált és meghosszabbított – gabonamegállapodás július 18-án lejár. Annak idején ez a megegyezés vetett véget az ukrán fekete-tengeri kikötők több hónapos orosz blokádjának.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) vezetője, Rafael Grossi (nyitóképünkön) csütörtökön látogatást tesz az orosz kézen lévő zaporizzsjai atomerőműben. Grossi a saját szemével akarja ellenőrizni, hogy minden rendben van a reaktor hűtésével, ugyanis a Nova Kahovka-i gát felrobbantása óta jelentősen csökkentek a reaktor hűtővízkészletei.

A Dnyipropetrovszk megyében található Krivij Rihben orosz légitámadás ért több ipari létesítményt. Volodimir Zelenszkij szülővárosába három drón csapódott be, egy 38 éves férfi megsérült. A déli Zaporizzsja megyében tizenhét települést ért orosz légitámadás, egy 58 éves nő életét vesztette.

Mindeközben Brüsszelben ismét összeültek az Ukrajnát támogató országok védelmi miniszterei, hogy a háború sújtotta országnak nyújtandó további katonai támogatásról tárgyaljanak.

Az „Ukrajna Védelmi Kapcsolattartó Csoport”, más néven a „Ramstein-csoport” – amely nevét a németországi Ramsteinban található amerikai légibázisról kapta, ahol a szövetségesek 2022 áprilisában először találkoztak – 13. alkalommal ülésezik. A Ramstein-csoport tagjai rendszeres találkozókon koordinálják az ukrajnai fegyverszállításokat.

A csoport jelenleg több mint 50 országot foglal magában, beleértve – bármilyen meglepő is – Magyarországot, így ha maga Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter esetleg nem is, képviselője valószínűleg jelen van a tanácskozáson.

Brüsszelbe utazott az ukrán honvédelmi miniszter is, először amerikai kollégájával találkozott:

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230615_Az_Atomenergiaugynokseg_vezetoje_Zaporizzsjaban_van_Brusszelben_uleseznek_az_Ukrajnat_tamogato_orszagok_kepviseloi

Részvény: