Az amerikai külügyminiszter váratlanul Kijevbe utazott, és ott is fog éjszakázni

Anthony Blinken várhatóan újabb katonai segélycsomagot jelent be az ukrán fővárosban.

Anthony Blinken szerdán előzetesen nem bejelentett látogatásra érkezett Kijevbe, néhány órával azután, hogy Oroszország egy hét szünet után ismét rakétatámadást indított az ukrán főváros ellen.

Blinken útjának célja az AP szerint az volt, hogy értékelje Ukrajna három hónapja tartó ellentámadását, és jelezze, hogy az Egyesült Államok továbbra is támogatja Kijev erőfeszítéseit.

Ennek azért van jelentősége, mert az amerikai tisztviselők szerint 19 hónapnyi háború után egyes nyugati szövetségesek már aggódnak az előrehaladás ütemével kapcsolatban.

Az AP washingtoni tisztviselőktől úgy értesült, hogy az ukrán gabona lehetséges alternatív exportútvonalairól is tárgyalni fog az USA külügyminisztere Kijevben. Oroszország ugyanis kilépett a fekete-tengeri gabonakezdeményezésből, és gyakran bombázza a kikötői létesítményeket Odessza környékén, ahonnan a legtöbb gabonát külföldre szállítják.

Blinken látogatása során várhatóan 175 és 200 millió dollár közötti új katonai segélyt jelent be. Ezt az AP értesülései szerint még egy nagyobb katonai segélycsomag bejelentése követheti a héten.

Várhatóan tárgyalni fog Blinken Zelenszkijvel a háború sújtotta Ukrajna gazdaságának támogatásáról, az amerikai külügyminiszter ugyanis júniusban már bejelentette, hogy 1,3 milliárd dolláros segélyt nyújt Kijev újjáépítéséhez, elsősorban a tavaly télen Oroszország által bombázott energiahálózat korszerűsítésére.

Szerhij Popko, a kijevi regionális katonai közigazgatás vezetője szerint Oroszország az éjszaka folyamán cirkálórakétákat lőtt ki Kijevre, ami az első légitámadás volt a főváros ellen augusztus 30. óta.

Egy lezuhant rakéta törmelékei egy kijevi vállalkozás telephelyén csapódtak be, tüzet gyújtva és kárt okozva a cég eszközeiben. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

Az Odesa régióban eközben egy ember meghalt egy orosz rakéta- és dróntámadásban, amely az Izmail kikötőt érte. A helyi hatóságok szerint a támadásban megrongálódtak gabonatárolók, közigazgatási épületek és mezőgazdasági vállalkozások.

Blinken mostani utazása a külügyminiszter negyedik útja a háború kezdete óta, beleértve egy nagyon rövid, lengyel-ukrán határon tett látogatást 2022 márciusában, alig egy hónappal az orosz invázió kezdete után.

Ez lesz azonban az első alkalom a háború kitörlése óta, hogy az amerikai csúcsdiplomata az ukrán fővárosban éjszakázik.

Amerikai tisztviselők szerint Blinken döntése, hogy Kijevben éjszakázik, az USA rendületlen támogatását hivatott szimbolizálni Ukrajna felé.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230906_Anthony_Blinken_Kijevben_van_Ukrajna_oroszukran_haboru

Részvény: