Az amerikai külügyminiszter felszólította Oroszországot, hogy hagyja abba a zsarolást a gabonával

Antony Blinken amerikai külügyminiszter csütörtökön arra biztatta a világ országait, hogy szólítsák fel Oroszországot arra, hogy ne használja a fekete-tengeri ukrán gabonakereskedelmet zsarolásra, és ne tekintsen eszközként a világ éhező és kiszolgáltatott embereire a lelkiismeretlen háborújában.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén azért ostorozta Oroszországot, mert az figyelmen kívül hagyta a világ kérését, és kihátrált az egy éve megkötött fekete-tengeri gabonaegyezményből, amely lehetővé tette Ukrajna számára, hogy több mint 32 tonna gabonát szállítson rászoruló országokba.

Oroszország július közepén jelentette be, hogy kilép a tavaly nyáron Törökország és az ENSZ mediálásával létrejött, Ukrajnával kötött gabonaegyezményből, amely egy védett fekete-tengeri tranzitfolyosót biztosított az ukrán gabona exportjának. Az ENSZ Élelmezési Világprogramja a gabonájának felét Ukrajnától vásárolja, melyből 125 millió ember élelmezését látja el.

Ukrajna és Horvátország megállapodásának értelmében a jövőben az ukránok a horvát kikötőket is használhatják a gabona exportjához.

És mi volt Oroszország válasza a világ kétségbeesésére és felháborodására? Ukrán magtárak bombázása, kikötők bejáratának aláaknázása, a Fekete-tengeren közlekedő hajók megtámadásával való fenyegetőzés

– mondta Blinken.

Oroszország az egyezmény felmondása óta lövi az odesszai gabonaraktárakat és az exporthoz szükséges kikötői infrastruktúrát.

Forrás:(The Guardian)

Részvény: