Az afrikai béketervről is szó lesz az Oroszország-Afrika-csúcstalálkozón

Oroszország az afrikai országokkal folytatott együttműködésének szélesítésére törekszik – írta Vlagyimir Putyin a csütörtökön kezdődő második Oroszország-Afrika-csúcstalálkozó alkalmából küldött üdvözlő levelében szerdán. Az orosz államfő személyesen részt vesz a kétnapos szentpétervári csúcstalálkozón, amelyen a legtöbb afrikai ország képviselteti magát.

Putyin levelében annak a véleményének adott hangot, hogy a kereskedelem és befektetések területén, valamint az élelmezésbiztonság, a szegénység elleni küzdelem és a klímaváltozás ügyében is szükség van a szorosabb együttműködésre. A kialakuló többpólusú világban Afrika egyre határozottabban jelenik meg az egyik pólusként – fogalmazott levelében Putyin, hangsúlyozva, hogy Oroszország támogatja afrikai partnereit nemzeti, kulturális szuverenitásuk megerősítésében, a regionális és globális kérdések megoldásában való aktívabb részvételükben.

A csúcstalálkozón a Kreml közlése szerint szó lesz az ukrajnai konfliktus megoldására javasolt afrikai béketervről, és tervezik több tudományos, műszaki, kulturális és humanitárius együttműködési megállapodás megkötését is. Oroszország több afrikai állam fontos fegyverszállítójának számít. A csúcstalálkozón külön rendezvényt szentelnek az atomenergia jövőjének Afrika energiabiztonsága számára és az orosz nukleáris technológia lehetséges szerepének ezen a területen.

Az első Oroszország-Afrika csúcstalálkozót 2019 októberében Szocsiban rendezték meg.

Forrás:(MTI)

Részvény: