Ausztria idő előtt kifarolna a Moszkvával kötött hosszú távú gázszerződésből

Bécs orvosolná az orosz gáztól való 98 százalékos függőségét, de ez nem lesz egyszerű.

Ausztria az orosz gázfüggőség enyhítése érdekében megvizsgálja a Moszkvával kötött, 2040-ben lejáró hosszú távú gázszerződésének idő előtti megszüntetésére vonatkozó lehetőségeket. Ennek azonban komoly jogi és politikai akadályai is lehetnek – írja a Politico.

Leonore Gewessler osztrák energiaügyi miniszter hétfőn jelentette be azokat a terveket, amelyek arra kényszerítenék a hazai energetikai vállalatokat, hogy fokozatosan álljanak le az orosz gáz felhasználásával.

„Az orosz földgáztól való függőségünk veszélyezteti országunk jólétét, biztonságát és jövőjét” – mondta a miniszter, azzal érvelve, hogy az ország Moszkvától való függősége „egyértelmű piaci kudarc”, ami most azt jelenti, hogy „az államnak be kell avatkoznia”.

Ausztria mintegy négymillió háztartásának 22 százalékát földgázzal fűtik.

Decemberben Ausztria Oroszországtól való gázfüggősége 98 százalékra emelkedett a hivatalos adatok szerint, ami a legmagasabb szint Moszkva Ukrajna ellen indított inváziója óta.

Ausztriát erős bírálatok érték, amiért szoros kereskedelmi kapcsolatokat tart fenn Oroszországgal. Decemberben Bécs azzal fenyegetőzött, hogy megtorpedózza Brüsszel 12. szankciós csomagját, miután Ukrajna „háborús szponzornak” minősítette a Raiffeisen osztrák bankcsoportot, amiért az nem volt hajlandó kivonulni Oroszországból.

Gewessler javaslatai szerint az osztrák gázipari cégeknek fokozatosan növelniük kellene a nem orosz gáz arányát a szállításaikban. A kormány emellett független tanulmányt készíttet a Gazprom és a részben állami tulajdonban álló osztrák OMV közötti hosszú távú szerződés felmondásának költségeiről.

A probléma az, hogy a hosszú távú szerződés – amelynek tartalma bizalmas – idő előtti felbontása valószínűleg „több mint 1 milliárd euró” pluszköltséggel járna – mondta Florian Stangl osztrák energetikai szakértő.

Szerinte az egyetlen lehetőség ennek elkerülésére az lenne, ha olyan törvényt fogadnának el, amely általánosságban tiltja az orosz gázimportot, vagy megszünteti a konkrét szerződést, mondta, bár valószínűleg a Gazprom még ebben az esetben is választottbírósági pert indítana az OMV ellen.

Az OMV szóvivője a Politiconak emellett arra is utalt, hogy a politikai feltételek megléte esetén „az OMV képes lenne 100 százalékban nem orosz gázzal ellátni ausztriai ügyfeleit”.

A kormány tervei azonban politikailag is komoly kihívást jelentenek, mivel kétharmados parlamenti többségre van szükség hozzá, amit az év végi választások előtt még nehezebb lesz megteremteni.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20240213_OMV_Ausztria_Oroszorszag_Gazprom_energiafuggoseg_foldgaz_Gazprom_gazszerzodes_felmondas

Részvény: