Átlépte az álomhatárt az Ukrajnának nyújtott nyugati segítség

Ukrajna védelmi minisztere összeszámolta, hogy mekkorára becsülhető az orosz támadás óta Ukrajnának nyújtott nyugati segítség összege.

Az orosz invázió kezdete óta Ukrajna 100 milliárd dollár értékű katonai segélyt kapott nyugati partnereitől. Ezt Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter jelentette ki az Ukrinform hírügynökségnek adott interjújában.

A tárcavezető elmondása szerint ez az összeg nemcsak haditechnikai eszközöket, hanem fegyvereket, lőszereket és lövedékeket is tartalmaz. Ukrajna a segélyek több mint felét – közel 60 milliárd dollárt – az Egyesült Államoktól kapta.

Olekszij Reznyikov azt is hozzátette: Kijev prioritása az utóbbi időben a légvédelem, amelyhez most bár biztosan érkeznek a flottába az F-16-os vadászgépek.

Az ukrán miniszter úgy számol, hogy az amerikai vadászgépeket 2024 tavaszán szállítják Ukrajnának.

Az F-16-osok valójában már használatban vannak, hiszen már élnek az engedélyek a kiképzésre, a csatlakozó országokról is beszámolhatok, akik beleegyeztek a kiképzésbe

– sorolta Olekszij Reznyikov. 

Hollandia, Dánia és Norvégia többek között már jelezte szándékát, hogy F-16-os vadászgépeket biztosít Kijevnek, miután lezárult az ukrán pilóták kiképzése

Az Ukrajnának küldött elavult tankok miatt kritizálják a német kormányt

Kemény kritikát kapott a német kormány Julian Röpcke német újságírótól, amiért elavult Leopard 1-es harckocsikat küldenek az ukrán fegyveres erőknek hatékonyabb haditechnikai eszközök, például cirkálórakéták helyett.

Forrás:https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/ukrajna-nyugati-katonai-segitseg-osszeg.776773.html

Részvény: