Aratnak a gazdák, a tavalyi aszályt mindenki elfelejtené

Fennakadás nélkül zajlanak a nyári betakarítási munkálatok a földeken, az aratás közepén vagyunk.

Nagy István agrárminiszter közösségi oldalán arra emlékeztetett, hogy csaknem 1,8 millió hektáron zajlik a nyári aratás, az őszi vetésterületek nagysága átlag feletti a mostani gazdálkodási évben. A kalászosok és a repce kedvező állapotban voltak a munkálatok kezdetekor.

Ezen kultúrák esetében a termés országos mennyisége és átlaghozama az előzetes várakozásokhoz képest alacsonyabbnak ígérkezik, de természetesen lényegesen jobb a tavalyi, történelmi aszályos esztendőnél – hangsúlyozta Nagy István, majd hozzátette:

az őszi árpa több mint háromnegyedét már betakarították, a jelenlegi hozammal számolva 2,1 millió tonna körüli eredmény várható, szemben a 2022-es 1,4 millió tonnás mennyiséggel.
Az őszi búza termőterülete az előző évekhez képest jelentősen növekedett, idén 5,5 millió tonna körüli termés várható.

Az őszi káposztarepce – a tavalyi évnél 50 ezer hektárral kevesebb, 189 ezer hektár vetésterület mellett jó termésátlagnak ígérkezik, az össztermés 614 ezer tonna körül alakulhat – idézték a tárcavezetőt.

A tavaszi vetések a teljes, 2,1 millió hektáros összterülettel lényegében megfelelnek a korábbi évek nagyságrendjének.

A vetésterületen belül azonban eltolódás jelentkezik, a napraforgó vetések idei 678 ezer hektáros területe emelkedett a korábbi évek átlagához képest, a kukorica idei vetésterületének 746 ezer hektárra történő csökkenése mellett. A változás mögött a piaci folyamatok és a tavalyi aszályos év relatíve alacsony termésátlaga áll – jelezte a miniszter.

A nyári betakarítási munkálatok miatt nagyobb számban közlekednek az utakon mezőgazdasági munkagépek, ezért az agrárminiszter türelmet és fokozott figyelmet kér a járművezetőktől. A balesetek elkerülése érdekében a kombájnok, traktorok, szállítójárművek észlelésekor közlekedjünk mindig körültekintően – hívta fel a figyelmet a tárcavezető az Agrárminisztérium közlése szerint.

Az aratás tűzveszélyesebb, mint gondolnánk
A figyelmetlenség miatt könnyen tűz üthet ki a gabonatáblákon. Az aratás előtt az idén is segítenek a katasztrófavédelem szakemberei, az utóbbi időben évente több mint száz műszaki ellenőrzést hajtott végre a tűzvédelmi hatóság.

Forrás:https://www.napi.hu/gazdasag/aratas-hozam-nagy-istvan-betakaritas.774021.html

Részvény: