Április elsején kezdik el pumpálni a törökök Magyarország felé a gázt

275 millió köbméter érkezik majd.

Történelmi nap közeleg a magyar–török energetikai együttműködésben április elsején, ugyanis megkezdődik a földgáz szállítása Törökországból Magyarországra – közölte a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter azt írta: a szerződés értelmében a következő hónapokban 275 millió köbméter földgáz érkezik, ezzel néhány napon belül Magyarország lesz az első olyan, vele nem szomszédos ország, ahová Törökország földgázt exportál.

Magyarország éves gázfogyasztása a földgáz árától és az időjárástól függően évi 8-10 milliárd köbméter.

Törökország eddig is fontos szerepet játszott a magyar energiaellátás biztonságában, de ez idáig csak tranzitútvonalként, mostantól azonban már forrásországként is – írta a miniszter.

„Szorosabbra fűzzük az együttműködésünket a nukleáris energia területén is, hiszen a hamarosan működésbe lépő új törökországi atomerőmű az új paksi erőművel azonos technológiával épül. Így a török építkezés során nyújtott tapasztalatok is a segítségünkre lesznek. Egyúttal pedig török szakértők segítik majd magyar kollégáikat a hosszú gyártási idejű eszközök műszaki ellenőrzésében is” – közölte Szijjártó Péter.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20240325_torokorszag-gazszallitas-szijjarto

Részvény: