Antony Blinken megkezdte a kémléggömb miatt elhalasztott kínai látogatását

Antony Blinken amerikai külügyminiszter Pekingbe érkezett, ahol kétnapos megbeszéléseket folytat kínai tisztviselőkkel. Kínában csaknem öt év után jár újra amerikai diplomata.

Amerikai tisztviselők szerint a tárgyalások fő célja a rendkívül feszültté vált viszony stabilizálása. A látogatásra közel öt hónappal azután kerül sor, hogy egy korábbi Blinken-látogatást elhalasztottak, miután egy feltételezett kínai kémléggömböt fedeztek fel az amerikai légtérben. Az USA csökkentett elvárásokkal tekint a látogatás elé, és mindkét fél világossá tette, hogy nem számítanak jelentős áttörésre. Az amerikai tisztviselők szerint a cél a magas szintű kommunikáció újbóli megnyitása és a léggömb incidens óta feszültté vált kapcsolatok stabilizálása.

A legfontosabb ütközőpont Tajvan ügye: Kína hadgyakorlatokat tartott Tajvan közelében, amelyet Peking Kína szerves részének tekint. Az USA szoros kapcsolatokat ápol Tajvan demokratikusan megválasztott kormányával. Ezen kívül az ukrajnai háború, a fejlett számítástechnikai technológiák körüli kereskedelmi viták, az Egyesült Államokban tapasztalható fentanil drogjárvány és a kínai emberi jogi problémák mind olyan témák, amelyekről az amerikaiak várakozásai szerint tárgyalni fognak.

Az nem világos, hogy Blinken találkozik-e Hszi Csin-ping kínai elnökkel, viszont Csin Gang kínai külügyminiszterrel és Wang Yi magas rangú kínai külpolitikai tisztségviselővel biztosan tárgyalni fog.

Blinken a legmagasabb rangú amerikai kormánytisztviselő, aki Kínába látogat azóta, hogy Joe Biden elnök 2021 januárjában hivatalba lépett. Biden és Hszi Csin-ping novemberi, Balin tartott találkozója rövid időre eloszlatta az új hidegháborútól való félelmeket, de a léggömbös incidens óta a két szuperhatalom viszonya rendkívül fagyos lett, írja a BBC.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/06/18/antony-blinken-kina-latogatas-kemleggomb/

Részvény: