Amerikát és Dél-Koreát aggasztja az orosz-észak-koreai hadiipari együttműködés

Antony Blinken amerikai és Park Dzsin dél-koreai külügyminiszter csütörtökön közösen fejezte ki súlyos aggodalmát Észak-Korea és Oroszország katonai együttműködésének erősödése miatt – írja a Reuters.

Blinken és Park arról is beszélt, hogy áttekintették a közös tennivalókat az Észak-Koreából érkező fenyegetések elhárítását célzó, úgynevezett kiterjesztett elrettentési stratégia végrehajtása és a Japánnal való stratégiai együttműködés előmozdítása érdekében.

Az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán elítélte az Észak-Koreából Oroszországba indított haditechnikai és fegyverszállításokat. Észak-Korea és Oroszország ugyanakkor tagadja, hogy bármilyen fegyverüzletet kötöttek volna, bár vezetőik szorosabb katonai együttműködést helyeztek kilátásba, noha szeptemberben Oroszország távol-keleti részén találkoztak.

A dél-koreai külügyminiszter a Blinkennel folytatott megbeszélése után azt is közölte, a két ország közösen próbálja rábírni Észak-Koreát, hogy vonja vissza a kémműhold felbocsátásával kapcsolatos terveit.

Észak-Korea továbbra is kémműhold fellövésével kísérletezik, miután idén már kétszer is kudarcot vallott a műhold pályára állításával. Dél-Korea a múlt héten közölte, hogy Észak-Korea a kilövés előkészületeinek utolsó szakaszában van, és a jelek szerint Oroszországtól is technikai segítséget kapott ehhez.

Blinken kétnapos dél-koreai látogatása két és fél év után az első amerikai külügyminiszteri látogatás.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/11/09/ororsz-ukran-haboru-elo-tudositas-percrol-percre-november-9/#amerikat-es-del-koreat-aggasztja-az-orosz-eszak-koreai-hadiipari-egyuttmukodes

Részvény: