Amerika ideiglenes kikötőt épít a gázai övezet partjainál

A segélycsomagok hatékonyabb szállítása a cél.

Új megoldást javasol Joe Biden amerikai elnök a gázai humanitárius válság megoldására, az amerikai hadsereg ideiglenes kikötőt és mólót hozna létre az övezet partjainál. Biden ezt a csütörtök este tartott évértékelő beszédében említette meg és hozzátette, a kezdeményezés nem jelent amerikai katonai jelenlétet az övezetben, csak a segélycsomagok hatékonyabb célba juttatása miatt tartja szükségesnek a lépést – írja a BBC

Bár részleteket Biden nem árult el, az elképzelés az, hogy az élelmiszerrel, ivóvízzel, gyógyszerekkel és ideiglenes menedékhelyekkel felszerelt hajók Cipruson kötnek majd ki, ahol az Izrael biztonsági ellenőrzést tarthat, mielőtt a segélyszállítmány továbbhalad Gáza felé. 

“A humanitárius segítség célba érése nem lehet másodlagos szempont vagy alku tárgya” – jegyezte meg az amerikai elnök. A gázai övezetben az ENSZ jelentése szerint a lakosság negyede áll az éhezés szélén, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pedig figyelmeztet, gyerekek halnak éhen az élelem és ivóvíz hiánya miatt.  

Izrael október óta támadja a Gázai övezetet, a Hamász által irányított egészségügyi minisztérium 30 ezer fölé becsüli a halálos áldozatok számát és a lakosság jelentős része kényszerült elhagyni otthonát. Tel Aviv azután indította meg a katonai műveletet, hogy október 7-én a Hamász terroristái behatoltak Izrael területére, ahol 1200 embert mészároltak le és több mint 250 túszt ejtettek.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20240308_amerika-ideiglenes-kikoto-gazai-ovezet-biden

Részvény: