Amerika a lengyelek fegyverkezését is segíti, de az ukránoknak sem maradnak üres kézzel

Az Egyesült Államok további lépéseket tesz 2 milliárd dollár közvetlen katonai hitelnyújtás érdekében Lengyelország számára, és eladásra ajánl fel 96 darab Apache katonai helikoptert a lengyel hadsereg számára – közölte a Fehér Ház, mielőtt Joe Biden elnök hivatalában fogadta Andrzej Duda lengyel elnököt és Donald Tusk miniszterelnököt.

Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó bejelentése szerint a Lengyelország számára ajánlott védelmi hitel a Kongresszus által korábban jóváhagyott forrásból származik. Kedden Joe Biden munkamegbeszélésen tárgyalt a lengyel állami vezetőkkel. Az amerikai elnök kiemelte, hogy Lengyelország mára GDP-je 4 százalékát fordítja védelmi kiadásokra, amelynek jó részéből amerikai fegyverrendszerekre és légi eszközökre fordít.

Andrzej Duda lengyel elnök a találkozón közölte, hogy országa azt javasolja a NATO számára, hogy emelje meg a tagállamoktól elvárt GDP-arányos védelmi kiadást a jelenlegi 2 százalékról 3 százalékra. Ahogy fogalmazott, a 2 százalék egy évtizeddel ezelőtt még elegendő volt, de jelenleg megemelt kiadási hányadra van szükség válaszként a NATO keleti határainál zajló Oroszország által indított háború miatt.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök megerősítette, hogy Lengyelország erős és tartós oszlopa marad a transzatlanti közösségnek, függetlenül attól, hogy ki győz a választásokon. Lengyelország komolyan veszi a NATO-tagságból fakadó kötelezettségeit – tette hozzá.

A találkozót megelőzően Jake Sullivan, nemzetbiztonsági tanácsadó újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem látja szükségesnek a Lengyelországban állomásozó amerikai katonák létszámának növelését. Felhívta a figyelmet arra, hogy már most minden idők legnagyobb létszámú amerikai katonai jelenléte van a NATO keleti tagállamában.

Az Egyesült Államok 300 millió dollár értékű fegyver- és lőszerszállítmányt küld Ukrajnának sürgősségi biztonsági segítségként az idén először.

Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója elmondta, Ukrajnának sürgősen szüksége van eszközökre a fegyveres harchoz.

Pat Ryder, a Pentagon szóvivője ezzel egy időben bejelentette, hogy az Ukrajna számára összeállított újabb csomag tartalmaz többi között 105 és 155 milliméteres lövedékeket, Stinger légelhárító rakétákat, HIMARS-önjáró eszközökben használatos rakétákat, páncéltörő rendszereket és további kisebb fegyverekhez használatos lőszereket és pótalkatrészeket.

Az idei első katonai csomagot a korábbiakhoz hasonlóan az amerikai hadsereg készleteiből hívják le, így gyorsan el tudják juttatni az ukrán hadszíntérre.

Az Ukrajna számára a Kongresszus által megszavazott költségvetési források tavaly év végén elfogytak. A Fehér Ház és a Kongresszus között az újabb felhatalmazásról hónapok óta tart a vita. A republikánus kongresszusi tagok egy része azt várja a Fehér Háztól, hogy az ukrajnai támogatások folytatódása előtt Joe Biden elnök tegyen hatékony intézkedéseket az Egyesült Államok saját határainak védelmében az illegális határátlépések megakadályozásában és a törvénytelenül érkezők megállításában.

Forrás:https://www.economx.hu/kulfold/lengyelorszag-hitel-ukrajna-fegyver-egyesult-allamok.786716.html

Részvény: