Állampolgárság és álomfizetés ígéretével csalnak embereket Oroszországba, majd Ukrajnába viszik őket katonának

Csak Indiából mintegy száz embert tévesztettek meg ilyen módon, de vannak az áldozatok között nepáliak és kubaiak is.

Állampolgárság és álomfizetés ígéretével csalnak embereket Oroszországba, majd Ukrajnába viszik őket katonának – írja a BBC. A célcsoport rendszerint különböző délkelet-ázsiai országokból származik, többségük Indiából. Egészen pontosan az orosz védelmi minisztérium közlése szerint mintegy 100 indiai csatlakozott az orosz hadsereghez a tavalyi év folyamán, azonban a brit portálhoz eljuttatott beszámolók alapján ennek hátterében nem a kalandvágy, hanem a megtévesztés húzódik meg.

Többen ugyanis arról beszéltek a BBC-nek, hogy a közösségi médián keresztül keresték meg őket és állampolgárságot, illetve az akkori anyagi helyzetükhöz képest álomfizetést kínáltak nekik, ha leszurkolnak egy egyszeri nagyobb összeget, és hajlandók Oroszországba utazni. Ez az egyszeri összeg 300 ezer rúpia volt (kb. 1,3 millió forint).

Az üzletet bonyolító ügynökök a beszámolók alapján India mellett Nepálból, az Egyesült Arab Emirátusokból és Srí Lankáról is toboroztak.

„A 28 éves fiam Dubajban dolgozott egy csomagoló üzemben, és a barátaival láttak egy videót, amiben egy ügynök oroszországi munkát ajánlott 90-100 ezer rúpia (kb. 390-430 ezer forint) fizetéssel, ami lényegesen több volt az a 35-40 ezer rúpia, amit akkor kerestek” – mondta az egyik kárvallott apja a portálnak.

Az egyik munkavállaló egy január végi videójában elmondta, hogy egy indiai által üzemeltetett Youtube-csatorna révén került Moszkvába, ahol nem mondták el neki, hogy a seregbe akarják bevonultatni, mindössze aláírattak vele egy orosz nyelvű dokumentumot és 150 ezer rúpiát ajánlottak neki fizetésként. A videóban szereplő férfi azt is állította, hogy különösebb kiképzés nélkül vitték ki őket a frontra, ahol ő is és két másik társa is megsebesültek.

Múlt héten ráadásul egy Gudzsarát állambeli férfi életét is vesztette egy rakétatámadásban, ami látható felháborodást eredményezett Indiában is. A legnagyobb ellenzéki erő, a Kongresszus Párt vezetője, Mallikardzsun Kharge arról beszélt, hogy a besorozottak iratait elkobozzák, aminek következtében kiszolgáltatottá válnak, és nem marad más választásuk, mint együttműködni az oroszokkal.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20240226_haboru_Oroszorszag_munkaero_toborzas_hadsereg

Részvény: