A Vatikán leplezi az orosz narratívákat: I. Ferenc túllépett a “vallási semlegesség” határain

Úgy tűnik, I. Ferenc végre eldöntötte, kinek az oldalán áll. És ez nem a Nyugat. Szeretném azt hinni, hogy a pápa egyszerűen rosszul fogalmazta meg “békés szándékát”. De a főpap, aki az ukránokhoz azzal a felhívással jelentkezik, hogy emeljék ki a “fehér zászlót”, tudván, hogy esetükben ez egy egyenes út a pusztításhoz, egyszerűen a Kreml oldalára áll. Nagyon kényelmes eszköz lesz a moszkvai propagandarendszerben, az egyik csatlósa.

Így kiderül, hogy I. Ferenc Putyin ideológiai csatlósa. A pápa viselkedése a szokásos katolikus kvietizmus formáját öltheti, ahogy ez általában a világ válságos pillanataiban megtörténik, a moralizálás szürke zajával és az üres békehívásokkal. De most minden korántsem igaz, mert a pápa rendszeresen hangsúlyozza, hogy egy moszkvai “ízű” képzeletbeli béke pártján áll, ráveszi Kijevet, hogy engedje magát a gonosznak, egyenesen kimondva, hogy a gonosznak engedni erény.

Ferenc pápa botrányos interjúja, amelyben a “fehér zászló” kitűzését és az agresszorral folytatott békés tárgyalásokat bátor tettnek nevezi, éles reakciót váltott ki Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter és ukrán vatikáni nagykövetség részéről. „A legerősebb az, aki a jó oldalán áll a jó és a rossz harcában, és nem próbálja kiegyenlíteni őket, ezt “tárgyalásoknak” nevezve – hangsúlyozta Kuleba. Egyúttal arra is utalt, hogy a második világháború kitörése előtt a Vatikán nem ítélte el nyilvánosan Hitlert és a holokausztot. Az akkori XII. Piusz pápa nyilvános “némaság rezsimjét” tartott fenn a nácik tetteit illetően.

Ukrajna első embere, Vlagyimir Zelenszkij államfő sem hallgatott. “Ukrajnában egykor sok ház és templom fehér fala volt, amelyeket most az orosz lövedékek égetnek és törnek össze. És ez nagyon ékesszólóan megmondja, hogy pontosan kinek kell abbahagynia, hogy a háború megálljon” – mondta az elnök. Zelenszkij szerint “amikor Oroszország megkezdte Ukrajna teljes körű invázióját, minden ukrán – keresztény, muszlim, zsidó – felállt az ország védelmére”.

A Vatikán már felismerte, mekkora képvesztés történt az egyházról Ferenc szavai után, és sietett megvédeni a pápát. A vatikáni sajtószolgálat vezetője, Matteo Bruni kifejtette, hogy Ferenc pápa Ukrajnára vonatkozó szavaival “tűzszünetre szólít fel, és helyreállítja a tárgyalások bátorságát”, de nem a kapitulációra gondolt. “A pápa a kérdező által javasolt fehér zászlós képet használja, utalva az ellenségeskedés megszűnésére, egy olyan fegyverszünetre, amely a tárgyalási bátorság révén érhető el. Ebben az interjúban egy másik helyen, egy másik konfliktushelyzetről beszélve, de bármilyen háborús helyzetre hivatkozva, a pápa egyértelműen kijelentette: “A tárgyalás soha nem kapituláció” – áll a közleményében.

Azonban különböző európai országok politikusai már megszólaltak a pápa javaslataival kapcsolatban a “fehér zászló” kitűzésére. A német kormánykoalícióhoz tartozó Marie-Agnes Strack-Zimmermann szabad demokraták és Katrin Goering-Eckardt a Zöldek képviselői bírálták Ferenc pápa kijelentését, miszerint Ukrajnának rendelkeznie kell a “fehér zászló bátorságával”, és tárgyalnia kell. “Mielőtt az ukrán áldozatok felvonják a fehér zászlót, a pápának hangosan és félreérthetetlenül felszólítania kell a brutális orosz bűnözőket, hogy vegyék le kalózzászlójukat – a halál és a Sátán szimbólumát” – mondta Marie-Agnes Strack-Zimmermann a Funke Mediengruppe-nak adott interjújában. A Bundestag védelmi bizottságának elnöke retorikusan is megjegyezte, hogy a pápa nem bírálta az orosz ortodox egyház pátriárkáját, Kirillt. “És Isten nevében miért nem ítéli el Kirill, orosz ortodox egyház feje és egykori KGB-ügynöke szóbeli uszítását a gyilkosságokra az ukrán nép ellen?” – tette fel a kérdést.

Ugyanakkor Katrin Goering-Eckardt az RND-nek adott interjújában megjegyezte, hogy senki sem akar békét jobban, mint Ukrajna, hozzátéve, hogy ennek elérésében Vlagyimir Putyin orosz diktátor segíthet. “Putyin az, aki azonnal véget vethet a háborúnak és a szenvedésnek, nem Ukrajna. Bárki, aki azt követeli, hogy Ukrajna egyszerűen megadja magát, megadja az agresszornak azt, amit illegálisan elvett, és beleegyezik Ukrajna elpusztításába” – zárta szavait.

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter a lehető legigazságosabb kérdést írta a Twitteren válaszul a pápa kijelentéseire. “Mit szólna ahhoz, hogy az egyensúly érdekében Putyint bátorítsuk, hogy kivonja hadseregét Ukrajnából? A béke azonnal jönne, tárgyalások nélkül” – írta Sikorski.

I. Ferenc nagyon nehéz helyzetben van, mert nagyszámú hívő szellemi vezetője és politikus. A politika és a papság közötti rohanásban eltévedt. Ezért nem tudja felfogni az Oroszország és Ukrajna közötti konfrontáció mélységét. A pápa egyébként valamiért nem emlékszik azokra az ukrán katonákra, akik a csatatéren kitűzték az említett fehér zászlót, és megpróbálták megadni magukat. De az orosz katonaság brutálisan bánt velük, és az interneten dicsekedett tetteikkel.

A Vatikán számára nem idegen, hogy bocsánatot kérjen a pápa szavaiért. Nemrég a Szentszék is kénytelen volt kijelenteni, hogy félreértették az egyházfőt. “A kegyetlenség nem velejárója az orosz népnek… mert az orosz nép nagyszerű nép… Nagyon tisztelem az orosz népet, az orosz humanizmust.” Imádkozott az “ártatlanul meggyilkolt” propagandistáért és radikális Dugináért is, és azt tervezte, hogy 2023 tavaszán ellátogat az Orosz Föderációba, konkrétan pedig az orosz részről Donbászba.

A demokratikus világnak alaposan át kell gondolnia, hogy a Vatikán imái károsak-e a demokráciára és a biztonságra.

Részvény: