A terrorizmus támogatásának elítélése: A Hamasz csak több vérontást kínál Palesztinának

Az Európai Parlament október 19-én, csütörtökön határozottan elítélte a Hamász palesztin radikális iszlamista csoport Izrael elleni terrortámadásait, ugyanakkor felszólított minden erőfeszítésre a Gázai övezet humanitárius helyzetének javítása érdekében. Ez áll az 500 igen szavazattal elfogadott határozatban. 21 képviselő mondott nemet, 24 tartózkodott.

A képviselők támogatásukat fejezték ki Izrael és népe iránt, és hangsúlyozták, hogy „a Hamász terrorszervezetet fel kell számolni”. Sürgették továbbá a Hamász által elrabolt összes túsz azonnali szabadon bocsátását, és elismerték Izrael önvédelemhez való jogát „a nemzetközi jogban foglaltak szerint”. Ebben a tekintetben, Izrael minden intézkedésének szigorúan meg kell felelnie a nemzetközi humanitárius jog normáinak, kimondja a dokumentum szövege.

Az Európai Unió parlamentje azt is hangsúlyozta, hogy mind a Hamász támadásai, mind az izraeli megtorlás elmélyítheti az erőszak körforgását a térségben. Ezért a képviselők az ellenségeskedés humanitárius szüneteltetését kérik, és hangsúlyozzák, hogy a polgári lakosság és a polgári infrastruktúra, különösen az ENSZ alkalmazottai, egészségügyi dolgozók és újságírók elleni támadások súlyosan megsértik a nemzetközi jogot.

Ezt a csak nemes és humanitárius üzeneteket hordozó határozatot azonban a Kreml felhasználta a számára kedvező narratíva népszerűsítésére. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn elutasította azt az orosz határozatot, amely tűzszünetre szólította fel az Izrael és a Hamász közötti háború befejezését a Gázai övezetben, a küldöttek pedig nem voltak hajlandók támogatni azt a határozatot, amely nem emelte ki a Hamászt az Izrael elleni meglepetésszerű támadásért, amelyben legalábbis 1300 ember meghalt.

Az állásfoglalás-tervezet azonnali humanitárius tűzszünet követelését, valamint a civilek elleni erőszak és terrorcselekmények elítélését javasolta, de nem tett említést terrorista csoportokról. Összesen négy ország szavazott együtt Oroszországgal a javasolt szövegről. Négy másik, köztük az Egyesült Államok ellene szavazott, hatan pedig tartózkodtak – írja a The Times of Israel.

Oroszország, Kína, az Egyesült Arab Emírségek, Gabon és Mozambik támogatta a dokumentumot. Ellen – az USA, Nagy-Britannia, Franciaország és Japán. Albánia, Brazília, Ghána, Málta, Svájc és Ecuador tartózkodott.

Nagy-Britannia, amely csatlakozott az Egyesült Államokhoz az orosz javaslat ellen szavazott, bírálta a Moszkvával folytatott konzultáció hiányát, és azzal vádolta Oroszországot, hogy nem tesz komoly erőfeszítéseket a konszenzus megtalálására. „Nem támogathatunk olyan állásfoglalást, amely nem ítéli el a Hamász terrortámadásait” – mondta Barbara Woodward a Tanácsnak.

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete a határozat ellen szavazásról szóló beszédében bírálta Oroszországot, amiért a Hamászt nem is említi a dokumentumban. „Azzal, hogy nem ítéli el a Hamaszt, Oroszország fedezéket ad egy terrorista csoportnak, amely ártatlan civileket brutalizál. Ez felháborító, képmutató és indokolatlan” – mondta Thomas-Greenfield.

Az orosz állásfoglalás szövegének elutasítása a Nyugat konszolidációját hangsúlyozza a terrorista csoportok orosz támogatásának kérdésében. A Hamász egy szélsőséges csoport, amelyet az Izrael elleni október 7-i támadás során több mint 30 ország civil lakossága elleni atrocitásai miatt a globális szinten terrorista szervezetként kell elismerni. Mindenesetre a Hamasz és a palesztin kérdés azonosítása a Gázai övezetben manipulációnak tekinthető. A terrorizmust meg kell semmisíteni, a palesztin kérdést pedig a nemzetközi jog elveinek és az ENSZ határozatainak megfelelően kell megoldani.

A terrorizmus ENSZ-tagállamok általi támogatása kategorikusan elfogadhatatlan. Az ENSZ-nek el kell ítélnie mindazokat, akik felfegyverkeznek, kiképeznek és politikai támogatást nyújtanak terroristáknak.

Moszkva és Teherán viszont nyíltan támogatta a Hamászt az október 7-i támadás után. Ezenkívül meg kell vizsgálni az Orosz Föderáció és Irán esetleges részvételét a fegyveresek támadásának tervezésében. Oroszország nemcsak támogatja a nemzetközi terrorizmust, hanem maga is generálja azt. A Wagner PMC csoport szintén tipikus terrorszervezet, amely sokáig az orosz agresszió proxy eszköze volt a világban.

Gilad Erdan izraeli nagykövet elmondta, hogy a Biztonsági Tanács, amely 2016 óta nem fogadott el határozatot az izraeli és a palesztin területek helyzetéről, a második világháború utáni megalakulása óta „az egyik legfontosabb elmélkedésben” van. „Támogat e a Tanács a civilizációért folytatott harcot? Vagy ösztönözni fogja a dzsihadisták által elkövetett népirtást, akik minden hitetlent kiirtani akarnak. Egy biztonsági ügyekkel foglalkozó szervezet számára ez nem is lehet kérdés. Az első lépés, amelyet ennek a Tanácsnak meg kell tennie, mielőtt bármilyen segélykérést, nyugalmat vagy önmérsékletet kérnie, az, hogy a Hamaszt gyilkos terrorszervezetnek nyilvánítsa, amilyen az van” – mondott a nagykövet.

Oroszország tevékenységének felfüggesztése az ENSZ Biztonsági Tanácsában nagymértékben érinteni fogja a Közel-Kelet biztonsági kérdéseit, hiszen a „Kreml keze” oda nyúl, ahol nem akadályozzák. Ahol megkapja, amit akar, ott nincs más, csak halál, háború és erőszak.

Részvény: